Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Δείτε ποιοι θα πληρώσουν φόρους και περικοπές 5,7 δισ. ευρώ το 2016

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Δείτε ποιοι θα πληρώσουν φόρους και περικοπές 5,7 δισ. ευρώ το 2016

Το χέρι του Τσακαλώτου στο κουτί που... κρύβει τον προϋπολογισμό του 2016
Το χέρι του Τσακαλώτου στο κουτί που... κρύβει τον προϋπολογισμό του 2016

Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Τον πρώτο προϋπολογισμό της κατέθεσε χθες η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει πακέτο παρεμβάσεων 5,7 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016. Μάλιστα εξ' αυτών τα 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε έσοδα που θα προκύψουν από νέες φορολογικές παρεμβάσεις και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. σε περικοπές δαπανών κυρίως σε συντάξεις, εισφορές και κοινωνικές παροχές.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα συντελεστούν σε περιβάλλον ύφεσης και υψηλής ανεργίας αφού ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει ύφεση 0,7% τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας της επίπτωσης των αρνητικών εξελίξεων του δευτέρου εξαμήνου του 2015. Πάντως εκτιμάται πως αν και συνολικά το επόμενο έτος θα είναι υφεσιακό, από το δεύτερο εξάμηνο είναι πιθανόν να ξεκινήσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Φέτος δε αναθεωρείται ριζικά η πρόβλεψη του προσχεδίου αφού πλέον προβλέπεται μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 2,3% σωρρευτικά το 2015. Σε απόλυτα μεγέθη το ΑΕΠ αναμένεται στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016 ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. φέτος ή στο 187,8% του ΑΕΠ από 180,2%. Πάντως στόχος παραμένει για την κυβέρνηση η επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Δείτε ποιοι θα πληρώσουν φόρους και περικοπές 5,7 δισ. ευρώ το 2016
Στα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. είναι νέοι φόροι, ανέρχεται ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο νέο προϋπολογισμό «φωτογραφίζονται» οι φορο- ανατροπές που σχεδιάζονται με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς και αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και τους συντελεστές των φυσικών προσώπων. Παράλληλα στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ετησίως.
Ειδικότερα τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν:
• 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια. Η αύξηση των συντελεστών θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα φετινά ενοίκια. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
• 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Τα εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει ο φορολογικός συντελεστής να αυξηθεί στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 (εισοδήματα 2015) και 26% για το φορολογικό έτος 2017 (εισοδήματα 2016).
• 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων.
• 1,310 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και την σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά.
• 377 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
• 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
• 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
• 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα.
• 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
• 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα.
• 114 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
• 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
• 56 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους οχημάτων για ΚΤΕΟ.
• 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
• 41 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
• 5 εκατ. ευρώ από την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
• 100 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών από παιχνιδομηχανές.
• 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.
• 123 εκατ. ευρώ από λοιπές παρεμβάσεις.
«Κούρεμα» φοροαπαλλαγών
Το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση τις 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές είτε θα καταργηθούν είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Ειδικότερα:
Στα 275,29 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι 123 φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες,έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που υποβάλουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση μέσω των ιατρικών εξόδων και νοσοκομειακής περίθαλψης.
• Στα 13,75 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι 109 φοροαπαλλαγές των νομικών προσώπων.
• Οι 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.
• Οι 79 φοροαπαλλαγές που ισχύουν στον ΦΠΑ κοστίζουν 1,26 δισ. ευρώ.
• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Κατάργηση φορέων – ειδικών μισθολογίων
Σε «απογραφή» όλων των δαπανών του δημοσίου με στόχο την κατάργηση φορέων της γενικής κυβέρνησης που δεν είναι απαραίτητοι θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών το 2016, διαδικασία που είχε επαναληφθεί άλλες δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις θα μειωθεί κατά 268 εκατ. ευρώ το 2016 ενώ με τον προϋπολογισμό, περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις για τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. Παράλληλα για τα ειδικά μισθολόγια, το 2016 σχεδιάζεται η αναµόρφωσή τους με στόχο τον «εξορθολογισµό τους και τον περιορισµό του συνολικού αριθµού τους». Μάλιστα, θα γίνει συγχώνευση ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και κατάργηση κάποιων, με τους υπαλλήλους να εντάσσονται στο νέο ενιαίο µισθολόγιο.
Πανάκριβα τα έντοκα
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του δημοσίου στους...πέτρινους μήνες της διαπραγμάτευσης. Σωρρευτικά ο τζίρος των πράξεων διαχείρισης που έγιναν από το δημόσιο για την εξασφάλιση πολύτιμης ρευστότητας το 2015 ανήλθε στα 700 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε λίγους μόλις μήνες ανακυκλώνονταν διαρκώς σε πολύ μικρές χρονικές διάρκειες τα όποια διαθέσιμα διέθετε το δημόσιο ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του δημοσίου, καθώς είχε “στεγνώσει” η ρευστότητα. Συνολικά οι εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμμάτια και repos) ανέρχονται φέτος σε 740,46 δισ. από 129,1 δισ. πέρσι. Οι συγκεκριμένες δαπάνες αφορούν στις συνολικές ετήσιες εξοφλήσεις που αναχρηματοδοτούνται με νέες αντίστοιχες εκδόσεις, δεδομένου ότι το υφιστάμενο ύψος των εντόκων δεν υπερβαίνει τα 15 δισ. και των repos τα 10 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: