Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ Πιτσιλής: Προτεραιότητα σε 22.000 υποθέσεις

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ

Πιτσιλής: Προτεραιότητα σε 22.000 υποθέσεις

Πιτσιλής: Προτεραιότητα σε 22.000 υποθέσεις

Προτεραιότητα σε 22.000 υποθέσεις με τους ελέγχους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προανήγγειλε ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής σε συνάντηση που είχε με την ΠΟΕ - ΔΟΥ.
Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, θα προσμετρηθούν και εκείνες οι υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από 1.1.2016 μέχρι και σήμερα. Κριτήριο επιλογής θα είναι η εισπραξιμότητα και το πόσο ενεργές και πρόσφατες είναι. Μας ενημέρωσε ότι έγινε σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων των εισαγγελικών αρχών γι' αυτό το θέμα. Τέλος, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «μας έκανε γνωστό ότι το μνημόνιο προβλέπει προτεραιοποίηση των εισαγγελικών παραγγελιών από τους ίδιους τους εισαγγελείς».
- Δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία να μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις από το σδοε, όμως έχει ζητήσει την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την σπουδαιότητα και την ωρίμανση τους και θα ενταχθούν και αυτές μέσα στο RISK -ANALYSIS της ΓΓΔΕ. Στην συνέχεια θα γίνει προτεραιοποίηση με Υπουργική Απόφαση και θα γίνει πρόταση για παράταση παραγραφής, καθόσον δεν μπορούν να ελεγχθούν φέτος
- Για την νομική θωράκιση απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα και ζήτησε να υποβληθεί γραπτώς σχετική πρόταση.
- Για τις ΥΕΔΔΕ αναμένεται η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα καθορίζει το μέλλον των υποθέσεων που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά τους θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά οι ΥΕΔΔΕ. Τότε θα λυθεί και το ζήτημα όσων συναδέλφων έχουν παραμείνει στα ΣΔΟΕ που έχουν καταργηθεί και εκκρεμεί η μετακίνηση τους προς τις ΥΕΔΔΕ. Όσον αφορά τα κτίρια ανέφερε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ματζάκο προς τον οποίο έχει κάνει τα σχετικά έγγραφα.
- Για όσους συναδέλφους ανήκουν οργανικά στο ΣΔΟΕ και επιθυμούν την μετακίνησή τους προς την ΓΓΔΕ δήλωσε ότι η βούληση του είναι να έρχεται προσωπικό προς την ΓΓΔΕ όμως για κάτι τέτοιο απαιτείται πολιτική απόφαση.
- Θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπου της ΠΟΕ-ΔΟΥ σε ορισμένες ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν από την συντονιστική επιτροπή μετάβασης από την ΓΓΔΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή (π.χ. για την αξιολόγηση του προσωπικού) όμως όχι σε όλες. Όσον αφορά για τον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων, επανέλαβε ότι θα γίνει καλοπροαίρετος διάλογος μαζί μας.
- Για την Τ.Ε. κατηγορία ο ίδιος έχει υπογράψει την σχετική εισήγηση -διάταξη.
- Για τις κρίσεις των Προϊσταμένων τόνισε ότι δεν θα υπάρχει «άτυπη επετηρίδα». Θα γίνεται ο ικανότερος σε προσόντα και γνώση του αντικειμένου ανεξάρτητα από την αρχαιότητα.
- Μας ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται ενόψει του καλοκαιριού η διενέργεια προληπτικών ελέγχων με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων, με συγκεκριμένες οδηγίες ελεγκτικών επαληθεύσεων και πιθανή ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου ακόμη και για «κλείσιμο» επιχειρήσεων που παρουσιάζουν κατ' επανάληψη παραβατική συμπεριφορά .
- Για τη φορολογική ακαδημία μας ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει τέλος του 2016 αρχές του 2017.
- Για την Φορολογική Επιθεώρηση τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει το καθεστώς σύμβασης και δεσμεύτηκε να γίνει συνάντηση για να του θέσουμε υπόψη τα θέματα της Φορολογικής Επιθεώρησης ενόψει και της λειτουργίας της ΑΑΔΕ.
- Για τους ελεγκτές Βεβαίωσης και Είσπραξης, δήλωσε ότι επειδή έληξε η θητεία τους μετά την τριετία, σκέπτεται να συνδέσει την πιστοποίηση των ελεγκτών με την επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων στη Φορολογική Ακαδημία, που πρόκειται να συσταθεί στην ΑΑΔΕ και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ομολόγους του από άλλα κράτη της Ε.Ε. και ειδικά της Σουηδίας.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας:
- Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι διανύσαμε ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2016 χωρίς να έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της προτεραιοποίησης των υποθέσεων και ζητήσαμε την προστασία όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας. Κάναμε γνωστή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ για συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την αντιμετώπιση των εισαγγελικών παραγγελιών.
- Τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της νομικής θωράκισης όλων των υπαλλήλων.
- Τέθηκε το θέμα της μη λειτουργίας της ΥΕΔΔΕ και ζητήσαμε να δοθεί άμεσα λύση. Συγχρόνως θέσαμε προβλήματα στέγασης των υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.
- Ζητήσαμε να μετακινηθούν στην ΓΓΔΕ οι συνάδελφοι της περιφέρειας που έχουν παραμείνει οι οργανικές τους θέσεις στο ΣΔΟΕ το οποίο πλέον λειτουργεί μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Ζητήσαμε να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΠΟΕ -ΔΟΥ στην συσταθείσα από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο επιτροπή για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εξέλιξης και της υλοποίησης της μετάβασης της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
- Τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της Τ.Ε. κατηγορίας και ζητήσαμε στις όποιες τοποθετήσεις Προϊσταμένων να λαμβάνεται υπόψη και η εμπειρία.
- Ενημερώσαμε τον κ. Πιτσιλή σχετικά με τη λειτουργία της Φορολογικής Επιθεώρησης και ζητήσαμε να συμβάλει στην αναβάθμιση και απρόσκοπτη λειτουργία της με την συνέχιση της υπάρχουσας σύμβασης μεταξύ ΠΟΕ -ΔΟΥ και ΓΓΔΕ.
- Τέλος θέσαμε υπόψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τη θέση της ΠΟΕ -ΔΟΥ από το 25ο Συνέδριο για τους ελεγκτές βεβαίωσης και είσπραξης και συγκεκριμένα: «Αγωνιζόμαστε για την ένταξη της οργάνωσης του ελέγχου σε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., που προϋποθέτει την αξιοποίηση του συνόλου των εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ηλεκτρονική υποστήριξη του ελεγκτικού έργου......».

Δεν υπάρχουν σχόλια: