Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Π. Λιαρκόβας: Οδηγούμαστε σε Grexit ή 4ο μνημόνιο

ΝΕΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Π. Λιαρκόβας: Οδηγούμαστε σε Grexit ή 4ο μνημόνιο

Π. Λιαρκόβας: Οδηγούμαστε σε Grexit ή 4ο μνημόνιο
Νέο καμπανάκι για σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία, κρούει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Βουλής. Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης - σοκ από το Γραφείο Προϋπολογισμού, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρει ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η τελική ημερομηνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική περιδίνηση είναι η 20η Φεβρουαρίου, καθώς μετά η χώρα μας θα απολέσει τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό πρακτικά, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει την συντεταγμένη έξοδό της στις αγορές μέχρι το 2018, που ολοκληρώνεται το σημερινό οικονομικό πρόγραμμα.
Ο κ. Λιαργκόβας επανέλαβε ότι η χώρα κινδυνεύει να εξαναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ ή σε τέταρτο μνημόνιο.
Όπως σημείωσε αυτό θα καταστήσει αδήριτη την ανάγκη να συμφωνηθεί ένα νέο δανειακό πρόγραμμα με τους πιστωτές.
Αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτίμησε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2016, που δεν υπήρξε ούτε ύφεση, αλλά ούτε και ανάπτυξη, ωστόσο απαιτούνται βήματα τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την πλευρά των δανειστών.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ









ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Χρεοκοπία ή τέταρτο Μνημόνιο - Η δραματική προειδοποίηση


Χρεοκοπία ή τέταρτο Μνημόνιο - Η δραματική προειδοποίηση
Σοκάρει η πρόβλεψη για 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Το Γραφείο τονίζει ότι αν υπάρξει νέα καθυστέρηση στην αξιολόγηση τότε θα έρθει νέο μνημόνιο.
Υπογραμμίζει πως η χώρα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετέπειτα περιόδου «διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της».
Όπως σημειώνει αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ESM. Και αυτό το γεγονός αποτελεί πεδίο που δυσκολεύει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε και ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο, το τέταρτο Μνημόνιο (πρόγραμμα προσαρμογής). Αλλά οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν.
Στην περίπτωση δε που δεν υπάρξει συμφωνία με τον ESM (που σημειωτέον είναι διακυβερνητικό όργανο και όχι όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το Ευρώ.
Το ενδεχόμενο πτώχευσης
Σε αυτή την περίπτωση «τα πιθανά προβλήματα που θέτει μια πτώχευση είναι προβλέψιμα - νέα καταβύθιση της παραγωγής, τραπεζική κρίση, διακοπή των εισροών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, αβεβαιότητα και στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, έντονες τάσεις για σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων που θα απαιτούν μία εξαιρετικά περιοριστική νομισματική πολιτική, κλπ και με το εξωτερικό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να επικρέμαται απειλητικό ως «δαμόκλειος σπάθη». Αλλά, η καθαρά οικονομική ανάλυση υποκρύπτει το σπουδαιότερο ίσως, ότι μετά από πτώχευση και έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ θα εκλείψει ο «αυτοπεριορισμός» της ελληνικής πολιτικής εντός και μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος με τους κανόνες του (και τις ευκαιρίες). Η όποια κυβέρνηση τότε θα «παραδέρνει» στη θάλασσα του διεκδικητισμού κατακερματισμένων συμφερόντων και της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών σε ένα σχεδόν σίγουρα κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο το οποίο θα αναζητά τη συγκρότηση μίας νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον από χειρότερες θέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων».
Ασκούν έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους επισημαίνοντας ότι περισσότερο ανάγκη το είχαν οι μακροχρόνια άνεργοι.
Για την ανεργία σχολιάζουν ότι «η μείωση του ποσοστού σε ετήσια βάση συνοδεύεται με τη σημαντική εξάπλωση των λεγόμενων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης».
Όσον αφορά δε τον προϋπολογισμό του 2017 τον χαρακτηρίζουν περισσότερο μήνυμα αισιοδοξίας παρά βάσιμη εκτίμηση καθώς όπως αναφέρουν «θεωρούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αβέβαιη και εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν περισσότερο ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά μία βάσιμη εκτίμηση».
Για το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης εκτιμούν ότι «είναι υψηλό, όχι καθαυτό, αλλά σε συνδυασμό με τις λοιπές διαρθρωτικές υστερήσεις».
Προειδοποιούν ότι «η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους (ΕΜΣ και ΕΚΤ) ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου χωρίς εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του προγράμματος».
Καταλήγουν, δε, στην εκτίμηση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη όπως ελπίζει η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Berliner Zeitung: Οι Ελληνες οδηγούνται σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και ο κίνδυνος χρεοκοπίας ελλοχεύει


Berliner Zeitung: Οι Ελληνες οδηγούνται σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και ο κίνδυνος χρεοκοπίας ελλοχεύει
«Ελληνική εστία κρίσης - ο χρόνος πιέζει», είναι ο τίτλος άρθρου στην Berliner Zeitung που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
«Μέσω προγραμμάτων περικοπών η κυβέρνηση στην Αθήνα οδηγεί τους πολίτες σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, εντούτοις δεν κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τους πιστωτές. Σε συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα οι υπ. Οικονομικών του Eurogroup αύξησε τις πιέσεις προς στην Ελλάδα προκειμένου να δρομολογήσει επιτέλους τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθούν άλλα χρήματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας».
Περιγράφοντας στη συνέχεια τη διελκυστίνδα ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους, η εφημερίδα συμπεραίνει: «Ο χρόνος πιέζει πλέον, σύντομα ξεκινούν οι προεκλογικοί αγώνες σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία και πολλοί αντίπαλοι του ευρώ και της ΕΕ θα ήθελαν να αξιοποιήσουν πολιτικά το ελληνικό ζήτημα. Επιπλέον χωρίς την εκταμίευση άλλων δόσεων η Αθήνα θα μείνει το καλοκαίρι και πάλι χωρίς λεφτά. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει λοιπόν να προβούν σε παραχωρήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2018

Σταθάκης: Δεν θα νομοθετηθούν νέα μέτρα


Σταθάκης: Δεν θα νομοθετηθούν νέα μέτρα
«Δεν θα νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η κόκκινη γραμμή και μέχρι το 2018 δεν υπάρχει καν θέμα νομοθέτησης μέτρων, γιατί έχουν ψηφιστεί τα πάντα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο δημοσιονομικό», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι η συζήτηση για μετά το 2018 γίνεται σε ένα πλαίσιο, στο οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της.
Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ότι υπάρχει ένα θέμα που δεν αφορά την Αθήνα, αλλά το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος και «δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρήματα». 

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, στη μέση του προγράμματος, που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές και είναι η στιγμή για να γίνει ένας απολογισμός,

Ακόμη, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι το 2017 και το 2018 η οικονομία προβλέπεται να έχει θετικό πρόσημο και ήδη έχει προεγγραφεί άνοδος της οικονομία κατά 2,7% φέτος.

Όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια πράξη σημαντική και καθοριστική, διότι από κοινού με το κτηματολόγιο που θα είναι σύντομα ενιαίος φορέας, ενσωματώνοντας τους υπάρχοντες φορείς, θα αποτελεί τον πυλώνα της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, μέχρι το 2020 για το σύνολο της χώρας»

«Οι νέοι δασικοί χάρτες, το ενιαίο κτηματολόγιο και ο νέος χωρικός σχεδιασμός της χώρας, θα επιλύσουν τα προβλήματα δεκαετιών, τα οποία υπάρχουν στην χώρα αναφορικά με τις χρήσεις γης και την ιδιοκτησία», τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




Π. Λιαργκόβας: Η καθυστέρηση τροφοδοτεί την αβεβαιότητα

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 08:34
 
UPD:08:54
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε ότι η καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας έχει κοστίσει 2-3 δισ. ευρώ.

Στην εκτίμηση ότι αν είχε κλείσει η αξιολόγηση πέρσι με τα τότε δεδομένα, δεν θα χρειαζόταν να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο γιατί η οικονομία θα είχε πάρει θετικά μηνύματα προχώρησε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», τονίζοντας ότι «όσο καθυστερούμε τόσο βαραίνει το κλίμα και τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται οι πιστωτές».
Ειδικότερα ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε ότι η καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας έχει κοστίσει 2-3 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής υπογράμμισε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι στις 20 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2017. Γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα οδηγήσει το 2018 με τη λήξη του προγράμματος σε ανάγκη νέου δανεισμού.
«Αν δεν υπάρξει 4ο μνημόνιο τότε μιλάμε για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.
naftemporiki.gr


Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: πτώχευση ή 4ο μνημόνιο το 2018

 27 Ιαν 2017
 Multisource Οικονομία
Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: πτώχευση ή 4ο μνημόνιο το 2018
Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετέπειτα περιόδου «διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της».
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς
Το σενάριο του χάους, με την Ελλάδα να ζητά τέταρτο μνημόνιο, τους πιστωτές να μην το εγκρίνουν, τη χώρα να πτωχεύει και να βυθίζεται σε πολιτική αποσταθεροποίηση με άνοδο των ακραίων λαϊκιστικών δυνάμεων περιγράφει η έκθεση του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Στη νέα του έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα συμπαρασύρουν και άλλα μεγέθη, π.χ. τους φόρους. «Ετσι διαγράφεται η απειλή νέων φαύλων κύκλων και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας», αναφέρεται.
«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης, δηλαδή μιας τελικής συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό» υπογραμμίζουν οι ίδιοι εξηγώντας ότι η καθυστέρηση ανατρέπει επί τα χείρω τους στόχους της ανάπτυξης και την πορεία εσόδων με αποτέλεσμα να διαγράφεται «η απειλή νέων φαύλων κύκλων και μιας μακροχρόνιας στασιμότητας».
Το Γραφείο τονίζει ότι στα παρατεταμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προστίθεται η πολιτική αποσταθεροποίηση στο σύνολο σχεδόν της ευρωζώνης λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων και της απειλής των ακροδεξιών ή λαϊκιστικών δυνάμεων.
«Η επιβεβαίωση αυτής της τάσης στις αλλεπάλληλες εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εντός του 2017, σε συνάρτηση με τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίξεις, έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ως καταλύτης και στο κατακερματισμένο ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, να συναντήσουν και παροτρύνουν δυνάμεις πρόθυμες να εκπροσωπήσουν αυτές τις τάσεις πολιτικά και εδώ» σημειώνουν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν πως «Τότε το έργο της προσαρμογής θα γίνει σισύφειο».
4ο Μνημόνιο ή πτώχευση
Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετέπειτα περιόδου «διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της».
Εξηγούν ότι η δανειοδότηση μπορεί να γίνει είτε από τις αγορές – οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα την δανείσουν - είτε από τον ΕΜΣ.
«Και αυτό το γεγονός αποτελεί πεδίο που δυσκολεύει και το κλείσιμο της αξιολόγησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ ΔΝΤ, Ε.Ε και ελληνικής κυβέρνησης» συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης για να προσθέσουν «Προφανώς, ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευθεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο, το τέταρτο Μνημόνιο (=πρόγραμμα προσαρμογής). Αλλά οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν.
Αναπόφευκτη η πτώχευση αν...
Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΕΜΣ (που σημειωτέον είναι διακυβερνητικό όργανο και όχι όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το Ευρώ.
Τα πιθανά προβλήματα που θέτει μια πτώχευση είναι προβλέψιμα - νέα καταβύθιση της παραγωγής, τραπεζική κρίση, διακοπή των εισροών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, αβεβαιότητα και στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, έντονες τάσεις για σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων που θα απαιτούν μία εξαιρετικά περιοριστική νομισματική πολιτική, κλπ και με το εξωτερικό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να επικρέμαται απειλητικό ως «δαμόκλειος σπάθη».
Αλλά, η καθαρά οικονομική ανάλυση υποκρύπτει το σπουδαιότερο ίσως, ότι μετά από πτώχευση και έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ θα εκλείψει ο «αυτοπεριορισμός» της ελληνικής πολιτικής εντός και μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος με τους κανόνες του (και τις ευκαιρίες). Η όποια κυβέρνηση τότε θα «παραδέρνει» στη θάλασσα του διεκδικητισμού κατακερματισμένων συμφερόντων και της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών σε ένα σχεδόν σίγουρα κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο το οποίο θα αναζητά τη συγκρότηση μίας νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον από χειρότερες θέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Η ελληνική οικονομία θα υποστεί ακόμα ένα «σοκ»
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να δρουν ενισχυμένα παράγοντες που υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. «Οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης παραμένουν ενεργοί σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς όπου η κατάσταση είναι πράγματι ασαφής. Ναι μεν ψηφίσθηκαν πολυνομοσχέδια με πάσης φύσης αλλαγές αλλά οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και επιβαρύνουν τις σχέσεις με τους θεσμούς.
Ο κατάλογος δεν φαίνεται μακρύς, περιλαμβάνει όμως κρίσιμους φακέλους: Εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις που χωλαίνουν (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α.), κοινωνικές ασφαλίσεις των οποίων η βιωσιμότητα είναι αμφίβολη, «κόκκινα δάνεια» κ.α.
Ουσιαστικά στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο καθυστερήσεις, αδράνειες και αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει.
Δοκιμασία στα...όρια
Το γραφείο εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όριά της για μια ακόμα φορά από ένα απότομο «σοκ».
«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμα απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους (ΕΜΣ και ΕΚΤ) ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση ΕΕ και ΔΝΤ με αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου χωρίς εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του προγράμματος».
Οι ίδιοι προβλέπουν ότι «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λείψουν οι τριβές και μάχες οπισθοφυλακής το 2017 και οι επίσημες προσδοκίες για την ανάπτυξη θα τεθούν σε δοκιμασία. Αλλά το Μνημόνιο μάλλον θα συνεχίσει να εφαρμόζεται γιατί ευνοείται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του.
Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάκαμψης
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. «Ακόμα και η επίτευξη πιο αισιόδοξων προβλέψεων για ρυθμό μεγέθυνσης 0,1% το 201632 δεν ικανοποιεί βεβαίως, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι τέλειωσε το όγδοο έτος της κρίσης.
Αλλά πάντως θα ήταν μία θετική εξέλιξη. Το ερώτημα παραμένει αν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη (όπως ελπίζει η κυβέρνηση και όλοι μας) και μάλιστα σε βάθος χρόνου («διατηρήσιμη ανάκαμψη»). Κατά τη γνώμη μας, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες προϋποθέσεις.
Και δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα ποιοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες ελπίζουμε ότι θα δώσουν τέτοια ώθηση. Κατά τη γνώμη μας, μόνο μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα δημιουργεί το κατάλληλο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων και δημιουργεί τη δυνατότητα ανοδικής πορείας για τη χώρα».
Κι άλλα συμπεράσματα
Επίσης, ορισμένα συμπεράσματα των συντακτών της έκθεσης έχουν ως εξής:
  • αν το Μνημόνιο εφαρμοσθεί ως το τέλος η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα.
  • Με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δεν τελειώνει το μονοπάτι εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (=Μνημονίου) και η ομαλή εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης
  • ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων
  • η μείωση του ποσοστού ανεργίας σε ετήσια βάση συνοδεύεται με τη σημαντική εξάπλωση των λεγόμενων «ελαστικών» μορφών απασχόλησης
  • Ο Προϋπολογισμός 2017 προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017 (και 2018), αλλά συνολικά εκτιμώντας την κατάσταση, θεωρούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αβέβαιη και εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι την καθιστούν περισσότερο ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά μία βάσιμη εκτίμηση
  • Οι νέοι φόροι για το 2017 αναμένεται ότι θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Αλλά η δημόσια συζήτηση για τους φόρους χαρακτηρίζεται συχνά από μονομέρειες και υπερβολές ενώ παρακάμπτει το ζήτημα της σύνθεσης των δαπανών και φόρων
  • η πρόταση για λιγότερους φόρους per se δεν συνιστά εναλλακτική λύση. Μπορεί όμως να είναι στοιχείο μιας ευρύτερης δέσμης μεταρρυθμίσεων, εφόσον σταθμιστεί ως τμήμα του συνόλου της οικονομικής πολιτικής
  • Επίσης, εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα εκτιμούμε ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η ριζική επανεξέταση της κατανομής των κρατικών δαπανών (spending review). Ο κύριος στόχος θα ήταν να επιτευχθούν κατά περίπτωση εξοικονομήσεις ή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δαπανών
  • το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους κάλυψε μόνον ένα μέρος των κοινωνικών αναγκών και οπωσδήποτε όχι με τον καλύτερο τρόπο γιατί άφησε άλλες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, με πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το όριο των € 850, εκτός (π.χ. μακροχρόνια άνεργους), επαναλαμβάνοντας άστοχες επιλογές του παρελθόντος
  • Η πολιτική που αντιστέκεται σήμερα στις αναγκαίες για τη βιωσιμότητά του ασφαλιστικού συστήματος δομικές αλλαγές παραδίδει το σύστημα στις αγορές και στην τύχη
  • Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν, αν και προβάλλονται ως βραχυπρόθεσμα, στην ουσία έχουν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν προσφέρουν την αναγκαία άμεση «πνοή» στην ελληνική οικονομία.
Για ακόμα μία φορά, το ζήτημα του ελληνικού χρέους μετατίθεται από τους δανειστές σε μελλοντικό χρόνο, όταν πιθανώς οι εσωτερικές τους πολιτικές εξελίξεις να είναι περισσότερο πρόσφορες για αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη.

http://www.kokkinodaneio.gr/catalogues/triminiaia_ekthesi_january/


Δεν υπάρχουν σχόλια: