Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αναμένοντας τον… εξωδικαστικό συμβιβασμό

Αναμένοντας τον… εξωδικαστικό συμβιβασμό

Πάνω από 350.000 επιχειρήσεις περιμένουν να ψηφιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προκειμένου να πάρουν μία οικονομική ανάσα και να «ρυθμίσουν» μαζικά τις υποχρεώσεις τους.
Μοναδική ελπίδα «οικονομικής σωτηρίας» παραμένει ο εξωδικαστικός, ο οποίος «φιλοδοξεί» να δώσει ίσως την τελευταία ευκαιρία σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αφού προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των πιστωτών προκειμένου να επέλθει ρύθμιση των χρεών.
Το υπουργείο Οικονομίας προωθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο για εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω των οποίων “ανοίγει” η βεντάλια των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πως επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους θα μπορούσαν να διαχειριστούν της οφειλές τους προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κ.λπ.
Οι τέσσερις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.
2. Προωθείται η εισαγωγή απλοποιημένης διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, για ορισμένες υποθέσεις, όπως είπε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, όταν κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε, η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή, χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.
3. Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, στόχος του υπουργείου είναι να τις συνδέσει χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.
4. Η τελευταία αλλαγή που προωθείται είναι η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.
Οι βασικές προϋποθέσεις
– μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές έως 31/12/16 από 20.000 ευρώ και άνω
– η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης
– περιλαμβάνονται γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών που υπολογίζονται στα 4 δις ευρώ
– προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις
– με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: