Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις Στουρνάρα, η παρότρυνση ESM-ΔΝΤ

Το σχέδιο εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις Στουρνάρα, η παρότρυνση ESM-ΔΝΤ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Το σχέδιο εξόδου στις αγορές, οι ενστάσεις Στουρνάρα, η παρότρυνση ESM-ΔΝΤ
Της Δήμητρας Καδδά
Τα σενάρια για μία άμεση έξοδο στις αγορές ακόμη και στα μέσα της άλλης εβδομάδας, ενδεχομένως πριν τις λήξεις της 20ης Ιουλίου, εντείνονται τις τελευταίες ώρες, διακινούμενα από τραπεζικές και όχι μόνο πηγές. Στηρίζονται και στις δηλώσεις/προτροπές των εκπροσώπων των δανειστών.
Αντιμετωπίζουν όμως και ενστάσεις, όχι μόνο από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης που φέρεται να επιθυμούν πιο προσεκτικά βήματα, αλλά και από δημόσιες δηλώσεις/προειδοποιήσεις ότι είναι ακόμη νωρίς.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει εδώ και καιρό αρχίσει πολύ προσεκτική προετοιμασία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου" κινείται σε δύο "άξονες". Στην έκδοση σειράς ομολόγων, οι οποίες θα στρώσουν τον δρόμο στην οριστική έξοδο στις αγορές αλλά και στην αντικατάσταση με τη στήριξη των αγορών των επενδύσεων των hedge funds, με θεσμικούς επενδυτές και εκδόσεις με βάθος. Και το πρώτο βήμα προτείνεται με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό να είναι η έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση περί τα 2 δισ. ευρώ.
Οι δηλώσεις Κουτεντάκη
Όσο για τον χρόνο εξόδου, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" επισήμανε ότι "από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια πρώτη έξοδο στις αγορές".
Ωστόσο, ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε και ότι ο χρόνος θα επιλεγεί σταθμίζοντας όλες τις κρίσιμες μεταβλητές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της εξόδου, "δηλαδή την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού με συμφέροντα επιτόκια".
Οι ενστάσεις Στουρνάρα
Αρνητική θέση εξέφρασε χθες ο Κεντρικός Τραπεζίτης και πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας. Ξεκαθάρισε ότι "νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς" για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. "Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα", όπως τόνισε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι "εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι θα είναι αναπόφευκτο άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης", είπε. "Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό".
 
Η θέση του ΔΝΤ και το νέο μνημόνιο
Οι θεσμοί από την άλλη πλευρά τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις τους παροτρύνουν την κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν σε χθεσινή συνέντευξή του σύμφωνα με το Bloomberg επισήμανε ότι εάν η Ελλάδα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, θα ήταν σίγουρα μία ευπρόσδεκτη κίνηση.
Προαναγγέλλει επίσης την εξέταση στις 20 Ιουλίου του Μνημονίου με την Ελλάδα (3o MEFP). Εχει ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και έχει σταλεί μάλιστα η σχετική συνοδευτική "επιστολή προθέσεων" υπογεγραμμένη όπως είθισται από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα περιλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις εφαρμογής των όρων που θέτει το Ταμείο για το δημόσιο, το εργασιακό, το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τις αγορές αλλά και λήψης των αναγκαίων μέτρων αν χρειαστούν.  
Επάνοδο αλλά και για "προσαρμογή" ζητά ο ESM
Τα προαπαιτούμενα αυτά πρέπει να "κουμπώσουν" όσα ήδη προβλέπονται στο μνημόνιο της ΕΕ. Το μήνυμα άλλωστε μεταφέρθηκε εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας από τον ESM.
Tην ανάγκη να ξεκινήσει η έξοδος στις αγορές πολύ πιο πριν από το τέλος του τρίτου μνημονίου (λήγει τον Αύγουστο του 2018) μετέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη σύνοδο του Eurogroup.
Εκανε σαφές όμως και ότι τα σημάδια που οι αγορές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση συνδέονται με την εφαρμογή των επόμενων προαπαιτούμενων. Και η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία νέα "γενιά" 66 παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: