Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

¨Γκάζια¨στους εφόρους για κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στο Δημόσιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

¨Γκάζια¨στους εφόρους για κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στο Δημόσιο
¨Γκάζια¨στους εφόρους για κατασχέσεις και ποινικές διώξεις για χρέη στο Δημόσιο
7/6/2012
«Γκάζια» στους εφόρους για να ξεκινήσουν ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό κατά των οφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύοντας τις κατασχέσεις σε ακίνητα, αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και τις ποινικές διώξεις έβαλε το υπουργείο Οικονομικών. Με εγκύκλιό του ζητά άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού προκειμένου να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα τα οποία τον Μάιο κατέγραψαν πτώση περίπου 10%.
Οι πρώτοι που απειλούνται με κατασχέσεις είναι οι οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα καθώς και όσοι χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Το υπουργείο ζητά ακόμη και την απευθείας κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος όσων χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ.
Με εγκύκλιό του, ο γενικός διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων Α. Νανόπουλος ζήτησε από τους εφόρους:
1. Άμεση υλοποίηση διασταυρώσεων σε :
- οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων, απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων,
- οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ με ακίνητη περιουσία και απαιτήσεις πελατών από συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών- προμηθευτών.
2. Άμεση είσπραξη από τους αρμόδιους συμβολαιογράφους πλείστηριασμάτων, για τα οποία έχει καταταγεί το Δημόσιο κατόπιν αναγγελίας αυτού σε διενεργηθέντες πλειστηριασμούς με επίσπευση τρίτων.
3. Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών των ανταπαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη.
4. Για μικρού ύψους οφειλές κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων. Δηλαδή να κατάσχονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους.
5. Επί πολλών ακινήτων, κατάσχεση σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής.
6. Άμεση έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού σε επιλεγμένα ακίνητα των οφειλετών που εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.
7. Για ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα κατάσχεση και των ακινήτων και των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολο τους ή κατά ποσοστό αυτών).
8. Κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης.
9. Αξιοποίηση αποτελεσμάτων διασταυρώσεων όπως η μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό, τόκοι καταθέσεων εξωτερικού, κατάθεση μισθωτηρίων και δηλώσεων εισοδήματος, δηλώσεις υποβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων και φόρου κληρονομιάς κλπ.
10. Απ' ευθείας κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου τα ποσά που έχουν καταθέσει σ' αυτούς, προκειμένου να εξοφλούνται οι οφειλές τους.
11. Ενδελεχής έρευνα για τον εντοπισμό των συνυποχρέων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους, μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την πληρωμή της οφειλής.
12. Υποβολή αίτησης για ποινική δίωξη σε όλους τους οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: