Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τα λάθη στη φορολογική δήλωση πληρώνονται με επιπλέον φόρο


λογιστική prosvasis τεύχος 326 - editorial
Τα λάθη στη φορολογική δήλωση πληρώνονται με επιπλέον φόρο
Μετά την εκκαθάριση αρκετών χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων από την ΓΓΠΣ διαπιστώθηκε, ως σύνηθες λάθος, η μη σωστή συμπλήρωση του Κωδικού 049 με το ποσό των αποδείξεων, με αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, αφού πέρα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη διαφορά που δημιουργεί, καλούνται να πληρώσουν και το «πέναλτι» του 10%, που δημιουργεί η διαφορά των αποδείξεων.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλές δηλώσεις με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, από τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να μην προκύπτει φόρος εισοδήματος αλλά τελικά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
α) Γιατί κάποιοι έχουν μείνει ακόμη στην περσινή διάταξη, κατά την οποία ο φορολογούμενος με εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν είχε υποχρέωση να καταθέτει αποδείξεις.
β) Γιατί τα νέα αυξημένα τεκμήρια προσδιόρισαν τα ετήσια εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών σε υψηλότερα επίπεδα από τα δηλωθέντα και επειδή οι ίδιοι είχαν δηλώσει ποσά αποδείξεων υπολογισμένα στο 25% των δηλωθέντων και όχι των τεκμαρτών και μεγαλύτερων εισοδημάτων.
Κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Συγκεκριμένα, το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ υπολογίζεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 60.000 ευρώ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ εισόδημα (δηλαδή εισόδημα που προκύπτει είτε από το δηλωθέν από εμάς είτε προκύπτει από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης).
Αυτό σημαίνει ότι αν το δηλωθέν εισόδημα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικία και αυτοκίνητο) ανέρχεται σε 8.000 ευρώ, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ που υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ (8.000 x 25% = 2.000) και όχι 1.250 ευρώ για το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ (5.000 x 25% = 1.250).
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν ο φορολογούμενος παρουσιάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ, δηλαδή για το εισόδημα που δηλώνει και όχι για το τεκμαρτό των 8.000 ευρώ, τότε θα επιβαρυνθεί με ποινή φόρου 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000 - 1.250 =  750) δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ (750 x 10%) και επιπλέον θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει συνολικά φόρο ύψους 375 ευρώ ενώ κανονικά με βάση το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ θα ήταν αφορολόγητος.
Ακόμη θα πρέπει να ενημερώνουμε τους φορολογούμενους με εισόδημα από ενοίκια, ότι είτε έχουν φόρο είτε δεν έχουν, από φέτος θα πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο ολόκληρο και όχι όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι, όπου ο συμπληρωματικός φόρος δεν πληρωνόταν αν δεν έβγαινε κύριος φόρος ή, αν ήταν μεγαλύτερος του κύριου φόρου περιορίζονταν μέχρι το ποσό του κύριου.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι για τα ενοίκια του 2011, ο συμπληρωματικός φόρος είναι 1,5% για τις κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και ανεβαίνει στο 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. αλλά και για όλες τις εμπορικές μισθώσεις, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων.
Τέλος αναμένεται να βγει οδηγία σχετικά με την ειδική διάταξη για όσους εργαζόμενους δεν είχαν εισπράξει όλη την μισθοδοσία τους κατά τη χρήση του 2011.
Να θυμίσουμε επίσης ότι για τους εργαζόμενους που δεν είχαν πληρωθεί όλους τους μισθούς, θα έπρεπε να εκδοθούν Βεβαιώσεις Αποδοχών, αναφέροντας στην πρώτη σειρά τα δεδουλευμένα και πληρωμένα και στην δεύτερη σειρά τα δεδουλευμένα και απλήρωτα.
Στην προφορική απάντηση που πήραμε από το Υπουργείο Οικονομικών, μας ενημέρωσαν ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον Κωδικό 301 μόνο με το ποσό που έχει πληρωθεί και τον Κωδικό 315 με τον παρακρατηθέντα φόρο που αναλογεί στο ποσό που δηλώθηκε και όχι ολόκληρο τον παρακρατηθέντα φόρο.
Αυτές προς το παρόν οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους.
Γιατί τα λάθη πληρώνονται με επιπλέον φόρο!
Απ. Αλωνιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: