Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ Οι 18 ετών και άνω στην επικίνδυνη ζώνη... της Εφορίας


Ημερησία


ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ

Οι 18 ετών και άνω στην επικίνδυνη ζώνη... της Εφορίας

Μία ακόμη παγίδα που στήνει το υπουργείο Οικονομιών για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι η προσθήκη ενός νέου κωδικού στη φετινή δήλωση όπου όσοι είναι ηλικίας άνω των 18 ετών θα απαντούν αν υποβάλουν δήλωση μόνο επειδή εμπίπτουν στο σχετικό ηλικιακό όριο.
Με τον τρόπο αυτό θα υποχρεούνται να δηλώσουν αν είναι προστατευόμενα μέλη προκειμένου να μην τους υπολογίσει η Εφορία το τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ που ισχύει για τους άγαμους. Ωστόσο, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, από το μέτρο ενδέχεται να προκύψουν επιβαρύνσεις για χιλιάδες νέους που είτε έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης είτε καταθέσεις είτε αποκτούν χαμηλό εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πληρωμής φόρου κρύβεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, εφαρμόζεται ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για όσους υποβάλουν δήλωση.
Αν το 2012 το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο, τότε θα απαλλαγούν από τη φορολογία υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος αλλιώς θα τους επιβληθεί φοροποινή 10% για το ποσό που λείπει. Τα πράγματα όμως θα είναι διαφορετικά για τα φετινά εισοδήματα τα οποία φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 21% ή 26% ανάλογα με την πηγή.
Ομως και φέτος οι νέοι κινδυνεύουν με επιβολή φόρου εάν κατέχουν αυτοκί-νητο ή ακίνητο καθώς ανεξάρτητα αν θα δηλώσουν εισόδημα από εργασία η Εφορία θα τους φορολογήσει με βάση το ποσό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Για παράδειγμα, νέος με αυτοκίνητο 1.400 κυβικών 5 ετών χωρίς να δηλώνει εισόδημα έχει τεκμήριο διαβίωσης 5.200 και ελάχιστον τεκμήριο 3.000 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό τεκμαρτό του εισόδημα είναι 8.200 και έτσι θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10% για το ποσό άνω 5.000 ευρώ δηλαδή για τα 3.200 ευρώ άρα 320 ευρώ. Ακόμα κι αν δηλώσει εισόδημα αλλά αυτό δεν καλύπτει τα τεκμήρια, δηλαδή είναι χαμηλότερο των 8.200 ευρώ, θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια.
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα προκύψουν και για τους νέους που θα δηλώσουν προστατευόμενα μέλη καθώς, πέραν του ότι θα πρέπει με παραστατικά και πραγματικά γεγονότα να αποδείξουν ότι συντηρούνται από τους γονείς τους, θα πρέπει το εισόδημα των γονέων τους να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους. Διαφορετικά το μπαλάκι του φόρου θα πάει στην οικογένεια. Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για επιβολή φόρου είναι κυρίως οι νέοι άνω των 18 ετών που δεν συνοικούν με τους γονείς τους και δεν έχουν εισόδημα καθώς και όσοι διαμένουν σε σπίτια που είτε τους ανήκουν ή τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: