Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία Hewlett-Packard με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ
Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013
Νέο «δώρο» για τις πολυεθνικές εταιρείες ετοιμάζει η κυβέρνηση, στον «βωμό»… έλευσης της πολυπόθητης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μετά τα όσα φέρεται να «έδωσε» ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους αντίστοιχων εταιρειών, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία δίνεται «απλόχερα» ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εισαγωγές στην Ελλάδα, ο κύριος όγκος των οποίων, όμως, προωθείται σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. καθώς και σε τρίτες χώρες.
Εν ολίγοις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ για τα προϊόντα κατά την εισαγωγή τους. Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, ο φόρος θα βεβαιώνεται και θα… παρακολουθείται έως τον τελικό προορισμό των συγκεκριμένων προϊόντων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή σε τρίτες, όπως συμβαίνει σήμερα για παράδειγμα στη Γαλλία ή στην Ολλανδία.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήρθε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας Cosco-HP για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της Hewlett-Packard προς την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «κατά την εισαγωγή, μη υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης αγαθών, ο φόρος προστιθέμενης αξίας που βεβαιώνεται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού δεν εισπράττεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή εισαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφεται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ του εισαγωγέα.
Τώρα, αναφορικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται, είναι οι εξής:
1. Ο εισαγωγέας είναι μη εγκατεστημένο στη χώρα μας υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο (σ.σ.: δηλαδή πολυεθνικές).
2. Η πραγματοποιούμενη στατιστική αξία των εισαγωγών ανέρχεται σε ετήσια βάση σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Κατά τα πέντε πρώτα χρόνια ένταξης στο καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, το ποσό αυτό προσδιορίζεται σε 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Ποσοστό άνω του 90% της αξίας των εισαγομένων αγαθών σε ετήσια βάση παραδίδεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες.
4. Παρέχεται άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση της οποίας λαμβάνονται υπόψη στοιχεία, όπως η χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα, η συμμόρφωση προς τις τελωνειακές απαιτήσεις, η δυνατότητα παροχής οποιουδήποτε εγγράφου ή πληροφορίας ζητηθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις προτεινόμενες διατάξεις θα επέλθει ετήσια αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την είσπραξη δασμών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της ενίσχυσης του διαμετακομιστικού εμπορίου.
Στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, άλλωστε, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις «επιχειρείται να καταστεί η χώρα μας κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου ως πύλη εισόδου για εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, κάτι που στην παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου