Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ερχονται 4 φορο... χαστούκια


ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΦΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΣΕ 2,5 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Ερχονται 4 φορο... χαστούκια

Τις τρύπες που δημιουργούνται κάθε μήνα στα κρατικά έσοδα, εξαιτίας της μηδενικής, πλέον, φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών με το κυνηγητό που ξεκινά στους οφειλέτες του Δημοσίου και τους φοροφυγάδες. Τις επόμενες μέρες οι ελεγκτικές υπηρεσίες αναμένεται να αποστείλουν «ραβασάκια» στους 2.500.000 φορολογουμένους με χρέη στην Εφορία, σε όσους από τους 25.000 έχουν λάβει ειδοποιητήρια και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Τις βαρκούλες -τους μικροοφειλέτες- θα ξεκινήσει να κυνηγάει η Εφορία. Τα καράβια -οι μεγαλοοφειλέτες- ακόμη αρμενίζουνΤις βαρκούλες -τους μικροοφειλέτες- θα ξεκινήσει να κυνηγάει η Εφορία. Τα καράβια -οι μεγαλοοφειλέτες- ακόμη αρμενίζουν1 Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους 25.000 με «θολά» εμβάσματα στο εξωτερικό. Από τις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται, σε όσους δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, τα πρόστιμα με συντελεστή 45% για το ποσό της διαφοράς μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει και των εμβασμάτων που έχουν αποστείλει. Οι πληροφορίες μιλούν για υποτονική κίνηση από τους ενδιαφερομένους, είτε εξαιτίας της αδυναμίας να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά είτε εξαιτίας της αδυναμίας να δικαιολογήσουν τα εμβάσματά τους. Μάλιστα πηγές κοντά στη διαδικασία των ερευνών αναφέρουν ότι περίπου 7.000 με 7.500 από τους 25.000, που έχουν λάβει ειδοποιητήρια από την Εφορία, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που έστειλαν στο εξωτερικό.
2 Στις 7 Μαρτίου ξεκινά η αποστολή των 2.500.000 ειδοποιητηρίων σε φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 3.000 ευρώ, ώστε να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις Εφορίες και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, διαφορετικά θα γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανείσπρακτων οφειλών, που σημαίνει ότι θα εκκινηθεί η διαδικασία περί κατασχέσεων ακινήτων, καταθέσεων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
3 Αμεσα θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι σε 1.750 φορολογουμένους με τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ είτε με αγορές περιουσιακών στοιχείων άνω των 450.000 ευρώ είτε με ακίνητη περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ.
Σε 330 από αυτούς οι τακτικοί έλεγχοι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου και να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων, αλλά και να παραπεμφθούν τουλάχιστον οκτώ υποθέσεις στον εισαγγελέα.
Στους υπόλοιπους θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Οι μνημονικές δεσμεύσεις προβλέπουν ακόμα 2.600 ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλες περιουσίες.
Ο φορολογικός έλεγχος για τους 1.200 από αυτούς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν. Παράλληλα, μέσα στο 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 15.100 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 11.000 θα αφορούν ελέγχους ΦΠΑ.
4 Μηνυτήριες αναφορές σε βαθμό κακουργήματος ζητά με γνωμοδότησή του ο Αρειος Πάγος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση ελέγχου για την έκδοση ή την αποδοχή πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία αφορούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
Σε περιπτώσεις μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ ή ΦΜΥ, μηνυτήριες αναφορές σε βαθμό κακουργήματος θα γίνονται για ποσά που ξεπερνούν τα 75.000 ευρώ ή τα μη εκδοθέντα παραστατικά να υπερβαίνουν τα δέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: