Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός επιδόματος ανεργίας το 90% των επιτηδευματιών | Εφημερίδα των συντακτών

Εκτός επιδόματος ανεργίας το 90% των επιτηδευματιών | Εφημερίδα των συντακτών


Εκτός επιδόματος ανεργίας το 90% των επιτηδευματιών

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Σε εκτεταμένη κοροϊδία αλλά και αρπαγή χρημάτων από τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προχωρά η κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργού Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε την απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακό νεφέλωμα περί δήθεν άσκησης κοινωνικής πολιτικής με τα λεφτά των ασφαλισμένων. Με τη θέσπιση του αυστηρότατου κριτηρίου της ολοσχερούς εξόφλησης των ασφαλιστικών οφειλών ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο το 90% των ανθρώπων που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν τους επιτρέπει να λάβουν το επίδομα ανεργίας!

Το «κόλπο» με το κριτήριο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ (έμποροι), αν δεν υφίστατο το κριτήριο της ολοσχερούς εξόφλησης (αλλά αρκούσε το κριτήριο της ένταξης σε ρύθμιση), τότε θα ελάμβαναν το επίδομα περίπου 40.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ και έκλεισαν την επιχείρησή τους. Τώρα μόλις το 10% (4.000) υπολογίζεται ότι θα λάβουν το επίδομα.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης στέλνει στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ περί τα 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα, όταν οι περίπου 700.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι 260.000 ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και οι περίπου 21.000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 μηνιαίως το ποσό των 10 ευρώ για να υπάρξουν αποθεματικά για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας έχοντας συγκεντρώσει ένα ποσό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, με τον κ. Βρούτση και τους διορισμένους διοικητές σε ΕΤΑΑ-ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να μην έχουν αποδώσει, ως οφείλουν, αυτό το ποσό στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο ΟΑΕΔ.

Το βοήθημα θα ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος καθώς και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.

Συγκεκριμένα:

* Από 3-4 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες.
* Από 5-6 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 4 μήνες.
* Από 7-8 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 5 μήνες.
* Από 9-10 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 6 μήνες.
* Από 11-12 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 7 μήνες.
* Από 13-14 έτη καταβάλλεται βοήθημα για 8 μήνες.
* Για 15 έτη και άνω καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες.

Επτά είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά για να λάβει κάποιος το επίδομα:
- 3 έτη ασφάλισης με καταβολή της ειδικής εισφοράς.
- Ατομικό ετήσιο εισόδημα των δύο προηγούμενων ετών μικρότερο από 20.000 ευρώ.
- Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1.1.2012.
- Μη υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση ή μη συνταξιοδότηση.
- Μη μεταβίβαση εταιρείας σε συγγενείς.
- Ολοσχερής εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών.
- Μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

26/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: