Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κούρεψαν με την… ψιλή τους μισθούς | Εφημερίδα των συντακτών

Κούρεψαν με την… ψιλή τους μισθούς | Εφημερίδα των συντακτών


Κούρεψαν με την… ψιλή τους μισθούς

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

51Η επιχειρηματολογία ότι απαιτείται περαιτέρω μείωση των αποδοχών ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική καταρρίπτεται, εμμέσως πλην όμως σαφώς, από τον διοικητή της ΤτΕ. Κι αυτό γιατί το… περίφημο «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» μειώνεται περισσότερο από τα προβλεπόμενα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο στόχος για μείωση του σχετικού δείκτη ήταν 15% για την τριετία 2012 – 2014 και εκτιμάται «ότι θα υπερκαλυφθεί καθώς η σωρευτική μείωση αναμένεται να φθάσει το 17,6%». Σε επίπεδο ευρωζώνης το κόστος εργασίας, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οι ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές θα υποστούν νέα μείωση της τάξης του 7,7%, (6,7% στο Δημόσιο, 10% σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, 7,8% στον ιδιωτικό τομέα). Την περίοδο 2010-2013 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώνονται κατά 20,6%, ενώ το κόστος εργασίας την ίδια περίοδο περιορίζεται κατά 18,5%. Τονίζει εξάλλου ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να στηρίζεται εσαεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος ζητά την προστασία των παιδιών από τις χειρότερες συνέπειες οικονομικής κρίσης. Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας που μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά και προς τους νέους εργαζόμενους.

Επιπροσθέτως η ανεργία, που αναμένεται να αυξηθεί το 2013, έχει πλέον πλήξει τον σκληρό πυρήνα του εργατικού δυναμικού, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν «αρχηγοί ή υπεύθυνοι νοικοκυριού» έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία και μόλις το 29,4% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ λάμβανε κάποιο επίδομα τον Δεκέμβριο του 2012.

Και σαν μην έφτανε η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η αύξηση της ανεργίας, ο διοικητής προβλέπει και αύξηση των τιμών των επεξεργασμένων ειδών διατροφής που θα φτάσει το 3% αλλά και… συγκρατημένη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Ισορροπία τρόμου

Η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να βρίσκεται και το 2013 σε ισορροπία τρόμου: ύφεση 4,5%, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, νέα μείωση 7,7% στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές και στον αντίποδα προσδοκίες ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες αν… συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε στις αρχές του 2014 να δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των όσων προβλέπει και συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην ετήσια έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί ωστόσο: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σ’ ένα «εύθραυστο» σημείο καμπής και η σημαντική πρόκληση για τα επόμενα έτη είναι να ενεργοποιηθούν πηγές ανάπτυξης, διότι μεταξύ άλλων, σε αντίθετη περίπτωση, τα φορολογικά έσοδα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις δημόσιες ανάγκες».

Ο Γ. Προβόπουλος ζητά πιστή και συνεπή τήρηση ως προς τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος προσαρμογής και επισημαίνει ότι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία σε σημείο δυσμενέστερο από εκείνο το οποίο βρισκόταν πριν αρχίσει το πρόγραμμα.

Ο διοικητής τονίζει ότι η κατάσταση της οικονομίας βρέθηκε σε οριακό σημείο λόγω των λαθών, των παραλείψεων, των καθυστερήσεων και των αστοχιών στην αρχή του προγράμματος, ωστόσο στέλνει μήνυμα στη νυν κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτελεί «άλλοθι» περαιτέρω καθυστερήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Συρρίκνωση ελείμματος

Εντυπωσιακή εξάλλου χαρακτήρισε τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων, καθώς από το 2009 μέχρι το 2012 τόσο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστά του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 9 μονάδες. Η δε υποχώρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ήταν ακόμη πιο μεγάλη και ανήλθε στις 15 εκατοστιαίες μονάδες. Στον εξωτερικό τομέα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που το 2008 είχε προσεγγίσει το 15% του ΑΕΠ, το 2012 περιορίστηκε στο 2,9% με αποτέλεσμα στο διάστημα 2010-2012 η Ελλάδα να ανακτήσει περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001-2009. Το 2012 το ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά έτος, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση στην πενταετία 2008-2012 να ανέλθει στο 20,1%.


26/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: