Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

"Καλό κουράγιο" στα νέα μέτρα


"Καλό κουράγιο" στα νέα μέτρα
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ

Ανεργία-ρεκόρ, δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη και, στο βάθος, νέα μέτρα, φανερώνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για τη χώρα μας. Παρά τον έκτο χρόνο ύφεσης και την παραδοχή ότι τα δυσβάστακτα δημοσιονομικά μέτρα του 2012 επιδείνωσαν την οικονομία, η Κομισιόν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μη χαλαρώσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων στα οποία έχει δεσμευθεί, γιατί το πρόγραμμα και οι προβλέψεις θα τιναχθούν στον αέρα. Ο επίτροπος Ολι Ρεν, μάλιστα, απέκλεισε οποιαδήποτε αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, διαψεύδοντας έτσι τις διαρροές των τελευταίων εβδομάδων τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν χθες, είναι χειρότερες από αυτές που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο. Τώρα προβλέπεται ότι η ύφεση θα φθάσει στο 4,4% και η ανεργία στο 27%.

Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή εκτιμούσε πως η ύφεση θα περιορίζονταν στο 4,2% και η ανεργία στο 24%. Αντιθέτως, το έλλειμμα υποχωρεί,  λόγω της συμφωνίας του Νοεμβρίου, στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% το 2014. Το χρέος θα συνεχίσει να «χτυπάει κόκκινο», φθάνοντας φέτος στο 175,6% του ΑΕΠ φέτος και το 175,2% του χρόνου.

Η Κομισιόν αφήνει  με πολύ έντεχνο τρόπο να εννοηθεί ότι η κίνηση της κυβέρνησης για εφάπαξ μέτρα στήριξης των τραπεζών και επιστροφής φόρων και οφειλών του Δημοσίου, θα έχουν κάποια επίπτωση στο έλλειμμα, που ίσως φέρουν νέα μέτρα, τα οποία ως συνήθως βαφτίζονται «διορθωτικές κινήσεις».  Η κίνηση της κυβέρνησης, που στόχο είχε να φέρει ρευστότητα στην αγορά και συνεπώς να υποχωρήσει η ύφεση, αντιστοιχεί μέχρι και στο 4% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν, ενώ παραδέχεται ότι η δημοσιονομική λιτότητα έφερε ανεργία και ύφεση για έκτη χρονιά στη χώρα μας, στιγματίζει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες λαμβάνονται που θα μπορούσαν να ανατρέψουν μεν την κατάσταση αλλά να επιβαρύνουν το έλλειμμα.
Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι οι έλεγχοι της τρόικας του Ιουνίου θα καθορίσουν το εάν και πόσα θα είναι τα νέα μέτρα.

Το ενδιαφέρον στις προβλέψεις αφορά και στο σκέλος του εργασιακού κόστους.
Η έκθεση αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγεί σε προβλέψεις για μείωση του κόστους εργασίας και ότι  η αποζημίωση ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και κατά 2% το 2014. Μαζί με την επίπτωση των δομικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, αυτό αναμένεται να «μεταφραστεί» σε αποπληθωρισμό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,8% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, το 2013 και 2014.  Η Κομισιόν δεν αναφέρει πουθενά πώς γίνεται να παρατηρείται στη χώρα μας αποπληθωρισμός, τη στιγμή που οι τιμές της αγοράς παραμένουν στα ύψη.
Το άλλο ενδιαφέρον των προβλέψεων αφορά στην επισήμανση της Κομισιόν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα το 2014, χωρίς ωστόσο η Επιτροπή να υιοθετεί τον στόχο αυτό.

Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group ενέκρινε χθες τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όπως αναμενόταν. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα αξιολογηθούν στο Γιούρογκρουπ της 4ης Μαρτίου. 

Ημ.δημοσίευσης: Σάββατο 23-2-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: