Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Στη… λήθη οφειλές προς το δημόσιο δεκάδων δισ. ευρώ


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Στη… λήθη οφειλές προς το δημόσιο δεκάδων δισ. ευρώ
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία χρέη προς το δημόσιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα χαρακτηρίζονται ως «ενεπίδεκτα είσπραξης» ενσωμάτωσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την επιτροπή κεφαλαιαγοράς το οποίο κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Εκτιμάται ότι στο ειδικό βιβλίο που θα ανοίξει θα καταγραφούν ποσά άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς από τις συνολικές οφειλές ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, τρόικα και κυβέρνηση εκτιμούν ότι εισπράξιμα είναι μόλις τα 10-15 δισεκατομμύρια.
Γράφει:  

Σύμφωνα με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, για τις οποίες έχει αντικειμενικά εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης, χαρακτηρίζονται τα χρέη εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ακόλουθη διαδικασία:
α. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.
β. Έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

γ. Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

δ. Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία αυτής και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.
ε. Έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων οι ενέργειες που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.
στ. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

ζ. Έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43).
η. Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: