Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Οι μισθοί επέστρεψαν στο 2005 - oικονομία - Το Βήμα Online

Οι μισθοί επέστρεψαν στο 2005 - oικονομία - Το Βήμα Online


Οι μισθοί επέστρεψαν στο 2005
Τη συνεχή πτώση τους από την εφαρμογή του μνημονίου καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ
Οι μισθοί επέστρεψαν στο 2005
5
εκτύπωση  

Υστερα από δύο μνημόνια και, το κυριότερο, έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας επέστρεψε στα επίπεδα του 2005.

Αυτό προκύπτει από τα πλέον επίσημα στοιχεία, τον νέο Δείκτη Μισθών που κατήρτισε για πρώτη φορά η Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οπως φαίνεται από τον δείκτη, το επίπεδο των μισθών έχει υποχωρήσει στο 81,2% (σε σχέση με το έτος βάσης 2008 που γίνεται η σύγκριση) μετά τη συνεχή πτώση που καταγράφουν οι μισθοί από το μέσον του 2010. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονταν οι αμοιβές εργασίας στην ελληνική οικονομία το 2005.

Πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και την ένταξη στο μνημόνιο το α' τρίμηνο του 2010 οι μισθοί είχαν φθάσει και στο υψηλότερο σημείο, στο 104,5%, της περιόδου που εξετάζεται.

Μόνο στο α' τρίμηνο του 2013 οι απώλειες ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ λόγω της λήξης των κλαδικών συμβάσεων και του χρόνου ισχύος της μετενέργειας αναμένεται νέα υποχώρηση του επιπέδου των αμοιβών και το δεύτερο τρίμηνο του 2013.



Ο νέος δείκτης
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε για πρώτη φορά τον νέο τριμηνιαίο Δείκτη Μισθών των κυριότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας που καλύπτει την πορεία των αμοιβών καθ' όλη την περίοδο 2006 - 2013.

Ο δείκτης καταρτίζεται σε εφαρμογή του Κανονισμού 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και καλύπτει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας εκτός από τον πρωτογενή τομέα, τον δημόσιο τομέα και τους τομείς Υγείας και Εκπαίδευσης.

Ο Δείκτης Μισθών έχει έτος βάσης τo 2008 και, όπως φαίνεται από το σχετικό γράφημα, οι μισθοί έχουν υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του 2006 που αντιστοιχούσαν στο 87,80% και μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα επίπεδα του 2005.

Καταρτίζεται ανά τρίμηνο και περιλαμβάνει το σύνολο των ακαθάριστων αμοιβών των απασχολουμένων κατά την περίοδο αναφοράς. Ως ακαθάριστες αμοιβές ορίζονται το σύνολο των μισθών και ημερομισθίων, των επιμισθίων και των εκτάκτων αμοιβών, όπως και οι αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία.

Ο Δείκτης Μισθών του α' τριμήνου 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2012 παρουσιάζει μείωση κατά 10,09% έναντι μείωσης 7,76% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα που ακολουθούν δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής ούτε εποχική προσαρμογή ούτε προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον 14ο μισθό που καταβάλλεται το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους, όπως και τις διάφορες υπερωριακές αμοιβές που καταβάλλονται σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας εκείνη την περίοδο, δικαιολογεί τα ετήσια υψηλά που παρουσιάζει ο δείκτης συστηματικά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι κλάδοι της οικονομίας
Στην τακτική πλέον έρευνα αποδοχών που γίνεται παρακολουθούνται συστηματικά οι εξελίξεις των μισθών και των όρων εργασίας στους παρακάτω κλάδους της οικονομίας:

- Ορυχεία και λατομεία, μεταποίηση, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού, κατασκευές, εμπόριο, επισκευές μηχανημάτων, μεταφορά και αποθήκευση, ενημέρωση και επικοινωνία, τράπεζες και ασφάλειες, εστίαση, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, διοικητικές δραστηριότητες.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: