Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΟΠΥΥ και έλλειμμα ασφαλιστικών Ταμείων τα μεγάλα «αγκάθια» - Να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2014 το "χαράτσι" θέλει η Τρόικα Το δημοσιονομικό κενό «κατάπιε» τη μείωση ΦΠΑ

ΕΟΠΥΥ και έλλειμμα ασφαλιστικών Ταμείων τα μεγάλα «αγκάθια» - Να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2014 το "χαράτσι" θέλει η Τρόικα

Το δημοσιονομικό κενό «κατάπιε» τη μείωση ΦΠΑ

Του Κωστή Πλάντζου
 

Στις «τρύπες» του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων «χάθηκε» η μείωση του ΦΠΑ. Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «η μείωση ΦΠΑ είναι δύσκολο να περάσει με τέτοιο δημοσιονομικό κενό».
Ανοιχτό μένει και το θέμα είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014 επειδή, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  οι ελεγκτές «έχουν επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό». Αντιθέτως, φαίνεται να αποφεύχθηκε η μείωση, από 5 σε 4, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα εφέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.
Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δις ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων και σήμερα το απόγευμα, στη νέα συνάντηση Στουρνάρα με την Τρόικα.
 
«Αγκάθι» αποτελεί όμως και η επιμονή της τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε για το θέμα αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
«Ναυάγιο» διαπιστώνει η Τρόικα και στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. «Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.


Πηγή: Το δημοσιονομικό κενό «κατάπιε» τη μείωση ΦΠΑ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/16505/dimosionomiko-keno-katapie-ti-meiosi-fpa#ixzz2XyZ2KBs8

Δεν υπάρχουν σχόλια: