Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Εγκύκλιος της Γ.Γ. Εσόδων φέρνει πιο κοντά την επιστροφή πετρελαίου

Εγκύκλιος της Γ.Γ. Εσόδων φέρνει πιο κοντά την επιστροφή πετρελαίου

Τσατσάκης Γιάννης|  12/11/2014 - 08:47 πμ
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή φόρων στους φορολο- γουμένους, μεταξύ αυτών και του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου προχωράει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Κατερίνα Σαββαϊδου.
Η εγκύκλιος δίνει εντολή στο Οικονομικών να επισπεύσει τη διαδικασία συμψηφισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πληρωμές.Η εγκύκλιος δίνει εντολή στο Οικονομικών να επισπεύσει τη διαδικασία συμψηφισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πληρωμές.
Μέσω της εγκυκλίου δίνεται εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να επισπεύσουν τη διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου  με τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές. Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι συμψηφισμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται εντός τριών ημερών.
Όπως έχει γράψει το Agronews, οι συμψηφισμοί των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΓΑ  με απαιτήσεις των αγροτών από υποχρεώσεις του κράτους όπως ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου, φόρος εισοδήματος κ.α. (μετά και την απόφαση να μην «πειραχθούν» οι κοινοτικές ενισχύσεις) αποτελούν η βασική αιτία για την καθυστέρηση στην καταβολή της β' δόσης του αγροτικού πετρελαίου. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώναμε ότι η πληρωμή του πετρελαίου τοποθετείται μετά την πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης (που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη) και πριν την πληρωμή των βιολογικών, την οποία ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσδιόρισε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοε?βρίου
Στην πράξη, ε επιτάχυνση και η ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας των συμψηφισμών φέρνει πιο κοντά την πληρωμή που περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό οι παραγωγοί.  
Αναλυτικά στην εγκύκλιο της κας Σαββαίδου ορίζεται ότι:
• Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).
• Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.
• Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο(online).
• Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: