Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» Φόβοι για κατάρρευση στις τιμές ακινήτων αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»

Φόβοι για κατάρρευση στις τιμές ακινήτων αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε παλαιότερα και μεγαλύτερα ακίνητα, βλέπουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς οι οποίοι πάντως εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση των τιμών παρά τη μείωση πάνω από 40%.
Οι φόβοι που εκφράζονται για «κατάρρευση» των τιμών συνδυάζεται με μια πιθανή απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Το ενδεχόμενο αυτό απεύχονται τόσο οι κτηματομεσίτες και φυσικά οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων όσο και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες θα δουν μεγάλη μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους εξαιτίας της δραματικής αύξησης των διαθέσιμων ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κτηματομεσιτικού δικτύου E Estates-Real Θέμη Μπάκα, μπορεί να υπάρξει μείωση τιμών την επόμενη χρονιά της τάξης του 10% - 15%, ειδικά αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση αναστολής των πλειστηριασμών. «Με την έναρξη των πλειστηριασμών, τα ακίνητα που θα είναι προς διάθεση στην ελληνική κτηματαγορά θα ξεπεράσουν τις 250.000» λέει ο κ. Μπάκας. Κατά τη διάρκεια του 2014 οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 5% - 15% σε σχέση με το 2013.
Βασικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας με τους αγοραστές είναι το ποσοστό έκπτωσης που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι ιδιοκτήτες - κατασκευαστές. Το μέσο ποσοστό έκπτωσης ή παροχών (δωρεάν θέση parking, αποθήκη, κ.λπ.) αγγίζει το 15%, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που μπορεί να ξεπεράσουν το 25%.
Ενδιαφέρον 
Σε έρευνα που έκανε το δίκτυο σε όλη την Ελλάδα καταγράφεται το ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων μεγαλύτερης επιφάνειας και παλαιότερων, επειδή οι εκπτώσεις που γίνονται είναι υψηλότερες.
Σύμφωνα με τον πίνακα, από πολύ χαμηλότερα ξεκινούν οι τιμές στα παλαιότερα διαμερίσματα. Με 500 ευρώ το τ.μ. αποκτά κάποιος διαμέρισμα στους Αγ. Αναργύρους, με 800 στο Ίλιον, με 900 ευρώ ανά τ.μ. στον Γέρακα και στην Αγία Παρασκευή. Υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες όπως π.χ. η πώληση ρετιρέ 120 τ.μ. στην Κυψέλη έναντι 70.000 ευρώ, ενώ το ίδιο γραφείο διέθεσε στην ίδια περιοχή υπερυψωμένο ισόγειο τριάρι με τιμή κοντά στις 20.000 ευρώ.
Στην αγορά ακινήτων γνωρίζουν, πάντως, πως «οι ευκαιρίες δεν εντοπίζονται τόσο εύκολα όσο τις παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων». Επαναλαμβάνουν πως παρά την πολυετή κρίση είναι περιορισμένος ο αριθμός των διαμερισμάτων ηλικίας κάτω των πέντε-έξι ετών που βγαίνουν στην αγορά.
Μικρότερη πτώση 
Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία οι τιμές καταγράφουν μικρότερη πτώση σε σύγκριση με τα παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ μεγαλύτερες αντοχές δείχνουν οι τιμές και σε διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: