Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κτηνοτρόφοι: Πλασματικές οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης

Κτηνοτρόφοι: Πλασματικές οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης

ktinotrofoi.jpg

ΚτηνοτρόφοιΗ Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων κάνει λόγο για «νέα μεγάλη σφαγή των κτηνοτρόφων». | Eurokinissi
Εξοργισμένοι δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι με αφορμή την καταβολή των ποσών της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται σήμερα (Τετάρτη 12 Νοέμβρη), η πληρωμή της προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 886.450.613,63 ευρώ, σε 656.736 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα ποσά όμως, χαρακτηρίζονται πλασματικά από τους παραγωγούς. Τονίζουν ότι λόγω του μεγάλου ζητήματος που έχει προκύψει με τους βοσκοτόπους, πολλές χιλιάδες συναδέλφων τους είτε έμειναν εκτός πληρωμών είτε πληρώθηκαν με περικοπές και μεγάλες μειώσεις. 
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κάνει λόγο για «νέα μεγάλη σφαγή των κτηνοτρόφων». Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καμπούρης, τόνισε στην «Εφ.Συν.» ότι «αναγκαζόμαστε να μιλάμε για πλήγμα στην κτηνοτροφία, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο λόγω του καταρροϊκού, κινδυνεύει. Από κοινωνικό πρόβλημα  ανάγεται σε εθνικό, γιατί θα πλήξει καίρια την οικονομία». Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, «οι πληρωμές διενεργήθηκαν ομαλά και με πλήρη διαφάνεια σε όλους τους Νομούς ενώ τα ποσά που εισέπραξαν οι δικαιούχοι παραγωγοί αντιστοιχούν στην αξία των δικαιωμάτων που έχουν ενεργοποιήσει για το 2014». Το υπουργείο θέτει ως στόχο να έχει πληρωθεί και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το τέλος του έτους.
Η ΠΕΚ από την πλευρά της προειδοποιεί ότι εάν η κατάσταση, με τις απώλειες από τις ζωονόσους και τις κακές πληρωμές, συνεχιστεί, μελλοντικά ο τόπος και οι άνθρωποί του θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης από τον αφανισμό της κτηνοτροφίας.
«Εκπέμπουμε SOS και καλούμε τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τα πολιτικά κόμματα να «ξυπνήσουν» και να αντιδράσουν. Καλούμε τους κτηνοτρόφους να αντιδράσουν, να μην παραιτηθούν από την απογοήτευση και την απελπισία και να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Την Πέμπτη να βρεθούν στα κατά τόπους καταστήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε διαμαρτυρόμενοι για τη νέα κακή πληρωμή και τη Τρίτη 25 Νοεμβρίου να είναι μαζί μας στην πανελλαδική μας διαμαρτυρία  στην Αθήνα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και στο υπουργείο», τονίζει ανακοίνωση της ΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: