Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Τρύπα» 1,12 δισ. στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού

«Τρύπα» 1,12 δισ. στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού

ypourgeio-oikonomikon.jpg

Το κτίριο του υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία ΣυντάγματοςΤο υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δώσουν «ανάσα» οι εισπράξεις της... τελευταίας στιγμής |EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Υστέρηση καταγράφουν τα έσοδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου. 
Πιο συγκεκριμένα, η «τρύπα» στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται πλέον στα 1,12 δισ. ευρώ, ενώ στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στα 678 εκατ. ευρώ. 
«Αχίλλειος Πτέρνα» αποδεικνύεται ο φόρος εισοδήματος, που έχει αποδώσει 416 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δώσουν «ανάσα» οι εισπράξεις της... τελευταίας στιγμής, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της δόσης για όσους ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη με το νέο καθεστώς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προϋπολογισμό τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,552 δισ. ευρώ έναντι στόχου 40,230 δισ. ευρώ (υστέρηση 678 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,774 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 2,2 %.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,56 δισ. ευρώ έναντι  2,778 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο του 2013 και 2,875  δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρείται σε επίπεδα άνω του μνημονιακού στόχου, κυρίως λόγω των μεγάλων περικοπών που έχουν επέλθει στο μέτωπο των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: