Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ούτε 360€ η εγγυημένη σύνταξη μετά το ’15

Ούτε 360€ η εγγυημένη σύνταξη μετά το ’15

sintaxiouxoi_eurokinissi.jpg

Μηχανισμό διαρκούς μείωσης των συντάξιμων αποδοχών φέρνει το νέο έτος που θα εξαρτώνται από ΑΕΠ και τιμάριθμο προοπτική που φαίνεται να αιτιολογεί την καθυστέρηση της έκδοσης υπουργικής απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού της | EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Στη βασική σύνταξη κρύβονται δύο βόμβες που, όταν θα σκάσουν, θα μειώσουν τις συντάξεις όσων ασφαλισμένων συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η/1/2015 και τελικά καθιερώνουν βασική σύνταξη μικρότερη των 200 ευρώ (και όχι 360 ευρώ που αναγράφεται στον νόμο)! Μάλιστα, η βασική σύνταξη (δηλαδή το κομμάτι των συντάξιμων αποδοχών που θα χορηγεί το κράτος) μπορεί το 2015 να κρατηθεί στο ποσό των 360 ευρώ, αλλά από το επόμενο έτος θα πέσει κάτω από τα 300 ευρώ και αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 270 ευρώ για όσους «τυχερούς» συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης και στην ηλικία των 67 ετών.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναμένουν ακόμη μικρότερη βασική σύνταξη, που μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ (ανάλογα με το ΑΕΠ, τον τιμάριθμο και το πόσα χρόνια πριν από τα 67 συνταξιοδοτήθηκε κάποιος). Αυτό προκύπτει, διότι για τον υπολογισμό της βασικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη συντελεστής που θα διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν λοιπόν αναλογιστούμε ότι από το 2010 που ο νόμος θέσπισε τα 360 ευρώ το ΑΕΠ έχει απολέσει 22,9%, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί παρά το 2016 να μειωθεί η βασική σύνταξη στα 270 ευρώ, αφού και ο τιμάριθμος (δείκτης τιμών καταναλωτή) κινήθηκε την τετραετία 2010-2013 θετικά κατά 8,6% περίπου.
Τα ψιλά γράμματα
Η δεύτερη βόμβα έχει να κάνει με τα «ψιλά» γράμματα του νόμου. Με βάση τα όσα καθιερώνει ο νόμος 3863/2010, το σύνολο της όποιας βασικής σύνταξης θα το λαμβάνουν μόνο όσοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη, δηλαδή όσοι έχουν 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης) και την ηλικία των 67 ετών. Για όλους τους υπόλοιπους ο νόμος προβλέπει μείωση 6% για κάθε έτος που υπολείπεται ώς τα 67. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των ετών ασφάλισης των συνταξιούχων του ΙΚΑ κυμαίνεται στα 25 χρόνια, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η βασική σύνταξη (που θα λαμβάνει η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων) δεν θα ξεπερνά τα 200 ευρώ...
Από εκεί και πέρα καθίσταται σαφές ότι το θέμα βρίσκεται στο τι έχει εισφέρει ο κάθε ασφαλισμένος (και βέβαια ποια είναι τα οικονομικά του Ταμείου του). Σε όλα αυτά κρύβεται και το γεγονός της καθυστέρησης στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού της βασικής σύνταξης, αφού εν μέσω προεκλογικής -ουσιαστικά- περιόδου τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα χάσουν ψηφοφόρους άνω των 55 ετών που αποτελούν τη δεξαμενή της όποιας εκλογικής τους δύναμης.

Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου
Με βάση τον νόμο 3863, από τη νέα χρονιά καθιερώνεται η λεγόμενη βασική σύνταξη. Το ύψος της βασικής σύνταξης για το έτος 2010 καθορίστηκε στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως για περίοδο 12 μηνών και αναπροσαρμόζεται κάθε έτος (αρχής γενομένης από 1-1-2016) με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους (ενώ δεν πρέπει να υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).
Τη βασική σύνταξη δικαιούνται οι ασφαλισμένοι των οργανισμών κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και οι τακτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι στρατιωτικοί και οι τακτικοί υπάλληλοι των ΝΠΔΔ, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμίδας, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.
Επίσης, τη δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη) σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο. Κατά τα λοιπά δικαιούνται τη βασική σύνταξη όσοι:
■ Το ατομικό ή το οικογενειακό τους εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνει τα ποσά των 5.040 ευρώ ή 10.080 ευρώ αντίστοιχα.
■ Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επώδυνες αλλαγές θα αφορούν κυρίως όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2020, αφού από το 2015 ο νόμος καθιερώνει για 5 έτη μεταβατικό διάστημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία από τις προτάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης προς την τρόικα ήταν (και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν εμφανιστεί θετικοί) ο νόμος 3863 με τη βασική σύνταξη να καθιερωθεί για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Πάντως, ο νόμος προβλέπει και αναλογική σύνταξη (με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου κάποιου εργαζόμενου) που αφορά το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης. Ετσι, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν από το 2011 και μετά θα δίνεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκο των ετών που διένυσαν οι ασφαλισμένοι μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής τους.
Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με επί τη βάσει συντελεστή.
Αυτός θα ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και θα κλιμακώνεται στο 40ό στο 1,5%. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι καινούργιες διατάξεις θα ισχύσουν για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1-1-2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: