Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Νέα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Νέα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Ο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες που διόρθωσε το Ε9 του 2014 και στο τέλος της εβδομάδας θα παραλάβει καινούργιο εκκαθαριστικό. Πόσοι, ποιοί και πόσα πληρώνουν.
nea-rabasakia-enfia-gia-15-ekat-forologoumenous
Τα πρώτα εκκαθαριστικά τα παραλάβαμε τον Αύγουστο. Έγινε το λάθος με τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος και προχωρήσαμε σε 2η εκκαθάριση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά έγινε και 3η εκκαθάριση προκειμένου να δοθούν οι εκπτώσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται. Και τώρα, ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα γίνει ο 4ος γύρος προκειμένου να προκύψει το τελικό εκκαθαριστικό και για περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που προχώρησε στη διόρθωση του Ε9.
Αυξομειώσεις στο ύψος του ΕΝΦΙΑ θα διαπιστώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 961 χιλιάδες ιδιοκτήτες, ενώ επιπλέον 70.000 θα χρειαστεί να περάσουν και από την εφορία προκειμένου να παραλάβουν το εκκαθαριστικό τους αφού όμως υποστούν το μαρτύριο της προσκόμισης δικαιολογητικών και εξονυχιστικό έλεγχο. Υπάρχουν περίπου 60.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι τώρα έκαναν γιαπρώτη φορά αρχική δήλωση. Οπότε αυτοί θα αντιληφθούν για πρώτη φορά το τι σημαίνει ΕΝΦΙΑ. Για περίπου 400.000 πολίτες η νέα εκκαθάριση θα βγάλει αποτέλεσμα «μηδέν» καθώς από τις διορθώσεις που έκαναν δεν προέκυψε ούτε αύξηση ούτε μείωση του φόρου.

Οι διορθώσεις

Οι διορθωτικές δηλώσεις Ε9 ξεπέρασαν τελικώς τα 3,2 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτές που αφορούσαν στο Ε9 του 2014 (από το οποίο επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ) ήταν τελικώς περίπου 1,5 εκατομμύρια και κατανέμονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
  1. Εντοπίστηκαν 60.000 δηλώσεις Ε9 οι οποίες είναι αρχικές δηλαδή υποβάλλονται για πρώτη φορά. Αν το εκκαθαριστικό προκύψει ότι είναι χρεωστικό, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε μια δόση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αν το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, τα χρήματα θα επιστραφούν αφού γίνει έλεγχος για τυχόν οφειλές στην εφορία. Ζήτημα συμψηφισμού και με τις ασφαλιστικές εισφορές δεν τίθεται.
  2. 425 χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις επέφεραν αύξηση φόρου σε σχέση με αυτόν που είχε καταλογιστεί από τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις. Επειδή η διαφορά του φόρου θεωρείται καινούργια βεβαίωση, ενεργοποιείται η διάταξη που προβλέπει ότι ολόκληρο το πρόσθετο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
  3. 540 χιλιάδες φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά την υποβολή των διορθωτικών Ε9. Και πάλι υπάρχουν περιπτώσεις:
  • Αν, παρά τη μείωση, ο φορολογούμενος εξακολουθεί να οφείλει ΕΝΦΙΑ τότε θα γίνει προσαρμογή των δύο δόσεων που απομένουν. Δηλαδή, φορολογούμενος που εξακολουθεί να χρωστάει δύο δόσεις των 200 ευρώ έκαστη, πετυχαίνει από το διορθωτικό Ε9 μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 150 ευρώ. Η κάθε δόση του, θα μειωθεί στα 125 ευρώ.
  • Μπορεί από τη μείωση ο φόρος που βεβαιώθηκε να μηδενιστεί. Ο φορολογούμενος αν έχει πληρώσει κάτι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, θα το πάρει πίσω. Θα πρέπει βέβαια να πάει στην εφορία και να γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές σε φόρους
  • 4. Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που θα ταλαιπωρηθεί και περισσότερο. Πρόκειται για περίπου 70.000 φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας επειδή από την τροποποιητική δήλωση  Ε9 εξασφάλισαν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ έκαστος. Η καταβολή του ποσού ή η διόρθωση του εκκαθαριστικού, θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου. Με δεδομένο ότι μεσολαβούν εκλογές αλλά και την έλλειψη προσωπικού στις εφορίες, για να ολοκληρωθούν και οι 70.000 έλεγχοι θα περάσουν πολλές εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: