Εκλογές προκηρύχθηκαν, τα μόνιμα κλιμάκια του ΔΝΤ επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, με το γραφείο του ταμείου στην Αθήνα να παραμένει κλειστό λόγω εορτών, ωστόσο η απερχόμενη κυβέρνηση προσβλέπει σε εκλογικό αποτέλεσμα που θα ισοδυναμεί με νέα μέτρα υπέρ των εργοδοτών και σε βάρος εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών.
Τα μνημονιακά κόμματα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν προτίθενται να αντιπαρατάξουν κάτι ουσιαστικό σε αλλαγή πολιτικής και αποκατάσταση κεκτημένων που ανατράπηκαν από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, όπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησαν σε επώδυνες δεσμεύσεις με το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και το ανάλογο e-mail το οποίο απέστειλαν στο Eurogroup οι δανειστές της χώρας.
Δεσμεύθηκαν ότι από 26 Ιανουαρίου οι οφειλέτες Δημοσίου θα ζουν υπό τη "δαμόκλειο σπάθη" των κατασχέσεων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ζουν με ακόμη λιγότερα χρήματα, αφού θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει "να κάνουν κουμάντα" να βρουν χρήματα για επιπλέον φόρους, οι καταναλωτές να περιορίσουν τις ανάγκες τους με τις ανατιμήσεις που θα φέρουν οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα, ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια, βιβλία, εφημερίδες, θέατρο, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων να μπουν σε ένα δυσμενές καθεστώς συσχετισμού εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία.
Ειδικά στα δημοσιονομικά και στα φορολογικά, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει δεσμευθεί για:
* Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, με μείωση ανωτάτου ορίου δαπανών.
* Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ ξενοδοχείων από 6,5% στο 13%.
* Κλείσιμο δημοσιονομικού κενού με πρόσθετα μέτρα, κυρίως φορολογικά, όπως αύξηση φόρου σε αλκοολούχα και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, ανάκληση της μείωσης 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
* Αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
* Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για οφειλέτες εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
* Ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ άρα και ανατιμήσεις έως 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μια μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων.
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% έχει ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την απερχόμενη κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
* Αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως 13,6%!
* Αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, επισκευή - συντήρηση παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες έως 7%.
* Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις, σημαίνει για τους κατοίκους τους αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 9% και από 16% σε 19% ή 21% και ως εκ τούτου και σε ανατιμήσεις έως 18%.
* Ταυτόχρονα, θα μειωθούν από 23% σε 19% ή 21% οι συντελεστές ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ., με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Παναγόπουλος