Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου

Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου

Share19
Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου
Το θέμα αφορά περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με τον νόμο των 100 δόσεων.
Σύντομα, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τους συμμετέχοντες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Στην πράξη, θα αποτυπωθούν ως αύξηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα. Ποια θα είναι αυτή η αύξηση; Δείτε τους πίνακες που αποκαλύπτουν το τι θα συμβεί σε κάθε ενδεχόμενο.

Το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στις δόσεις είναι μάλλον σαφές: δύο μήνες μετά τη ψήφιση του μνημονιακού νόμου ορίζει η σχετική διάταξη δηλαδή μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Έτσι, το πιθανότερο είναι οι αλλαγές θα φανούν από τη δόση του Οκτωβρίου.
Ο συνδυασμός γνωστός: πιθανή (ή βέβαιη για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ) αύξηση επιτοκίου και πιθανή μείωση στον αριθμό των δόσεων. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει αντιληπτό με το εξής σκεπτικό. Είναι σαν να πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο και ξαφνικά η τράπεζα να σου επιβάλλει αύξηση του επιτοκίου και μείωση της διάρκειας αποπληρωμής. Τι θα συμβεί; Εκτίναξη στο ύψος της μηνιαίας δόσης.
Πώς θα διαβάσετε τους πίνακες για να αντιληφθείτε την επιβάρυνση;
Ο πρώτος πίνακας περιλαμβάνει τη δόση όπως διαμορφώνεται τώρα. Έχει υπολογιστεί επιτόκιο 0% για τις οφειλές κάτω των 5000 ευρώ και 3% για τις οφειλές πάνω από 5000 ευρώ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο δεύτερος πίνακας, περιλαμβάνει το τι θα γίνει μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου. Το 0% γίνεται 5%. Αυτό θα ισχύσει αν ο οφειλέτης έχει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση (σ.σ καθώς ο νόμος ορίζει ότι για να διατηρηθεί το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει η οφειλή να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος). Επίσης για να διατηρηθεί το μηδενικό επιτόκιο, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο και να μην έχει περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
Όποιος θέλει να πάρει από τώρα μια πρώτη γεύση για το τι τον περιμένει θα διαβάσει τον πίνακα και κάθετα (προκειμένου να βρει το ποσό της οφειλής του) αλλά και οριζόντια προκειμένου να εντοπίσει πώς επηρεάζεται η δόση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα απομείνουν.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: