Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 09:27
ΟΟΣΑ: Μύθος η «τεμπελιά» των Ελλήνων
Ο μύθος για την «τεμπελιά» των Ελλήνων καταρρίπτεται πανηγυρικά από έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που κατατάσσει τους Έλληνες ως τον πιο σκληρά εργαζόμενο λαό στην Ευρώπη.
Γράφει: Λορέλα Τσουμάνη
Οι δεύτεροι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Ρώσοι και ακολουθούν οι Ολλανδοί. Όσο γι’αυτούς που επικαλούνται διαρκώς τον χαρακτηρισμό «τεμπέληδες του Ευρωπαϊκού νότου», δηλαδή τους Γερμανούς, αυτοί εργάζονται μόλις 1393 ώρες ετησίως, ξοδεύουν δηλαδή για την εργασία τους περίπου 30% λιγότερο χρόνο απ’ ότι οι Έλληνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε πρόσφατη επίσκεψη της σε λύκειο, έδωσε «μάθημα» κατά των εθνικών στερεοτύπων που κυριαρχούν στην χώρα της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί».
Η άποψη αυτή σχετικά με την μη εργατικότητα των Ελλήνων, η οποία έχει ριζωθεί στην Γερμανική κοινωνία, τροφοδοτείται και ενισχύεται από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, τα οποία προασπίζουν τα συμφέροντα των εγχώριων ελίτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επανειλημμένα έχει προχωρήσει σε τέτοια ψευδή η ανακριβή δημοσιεύματα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, κατορθώθηκε να υποβοηθηθεί η ενοχοποίηση του ελληνικού λαού στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης και η επιβολή των συνεχιζόμενων μνημονίων και των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Έλλειψη παραγωγικότητας
Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται περισσότερες ώρες συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, δεν έχει ως φυσικό επακόλουθο και την βελτίωση της κοινωνίας ή υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας.
Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την παραγωγικότητα.
Οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της παραγωγικότητας μιας χώρας είναι ασφαλώς οι ώρες εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και η σωστή χρήση των συντελεστών παραγωγής. Στην Ελλάδα του 2015, οι συντελεστές παραγωγής δεν αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Αντίθετα, παρατηρείται κατάφωρη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και επικρατεί η εσφαλμένη άποψη ότι υψηλή παραγωγικότητα συνεπάγεται μόνο αύξηση των ωρών εργασίας. Αυτό έχει ως απόρροια επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας και ευημερίας της χώρας, αλλά και ένα «κουρασμένο» εργατικό δυναμικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου