Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η έκπτωση δαπάνης εισφερόμενης εταιρείας

Η έκπτωση δαπάνης εισφερόμενης εταιρείας


0

Δόθηκε στη δημοσιότητα το με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1036897/10.3.2017 έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε., με θέμα «Έκπτωση δαπάνης αγοράς φυσικού αερίου κατά την εισφορά κλάδου από την εταιρεία «…………..» στη νεοϊδρυόμενη εταιρεία «…………...», με βάση τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 80Α του Ν.4001/2011 και του Ν.2166/1993». (Ατομική απάντηση). Σύμφωνα με το Διοικητικό έγγραφο, επισημαίνεται ότι:
· Με τις διατάξεις της περ. ε΄ της παρ.1 του άρθρου 1 του Ν.2166/1993, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.2 του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται ότι οι ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 1 έως και 5 του νόμου αυτού εφαρμόζονται και σε περίπτωση εισφοράς από λειτουργούσα επιχείρηση ενός ή περισσοτέρων κλάδων ή τμημάτων της σε λειτουργούσα ανώνυμη εταιρεία, με την προϋπόθεση, ότι η εισφέρουσα τον κλάδο ή τμήμα εταιρεία, καθώς και η απορροφώσα, θα έχουν συντάξει τουλάχιστον ένα ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
· Με την ΠΟΛ.1080/1994 ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν.2166/1993 έχει γίνει δεκτό ότι σε περίπτωση εισφοράς κλάδου ή τμήματος από λειτουργούσα επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρεία, η εισφέρουσα τον κλάδο ή τμήμα επιχείρηση, θα συντάξει, κατά το χρόνο που θα ορισθεί ως χρόνος εισφοράς, απογραφή για τα στοιχεία (ενεργητικού και παθητικού) του εισφερόμενου κλάδου ή τμήματος και βάσει αυτής, λογιστική κατάσταση, στην οποία θα εμφανίζεται η περιουσιακή κατάσταση του εισφερόμενου κλάδου ή τμήματος.
· Με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 80Α του Ν.4001/2011, όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται ότι στην απόσχιση των κλάδων Διανομής ή Προμήθειας που προβλέπεται στις παρ.3 και 4 πραγματοποιείται με τη διαδικασία και τους όρους του παρόντος νόμου, των άρθρων 68 έως 79 του κ.ν.2190/1920 και των άρθρων 1 έως και 5 του Ν.2166/1993, κατά παρέκκλιση του άρθρου 1 παρ.2 του Ν.2166/1993 δεν απαιτείται η νέα εταιρεία να έχει συντάξει τουλάχιστον έναν ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
· Οι πράξεις που διενεργούνται μετά την ημερομηνία σύνταξης της λογιστικής κατάστασης του μετασχηματισμού και μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης και αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο δεν θεωρούνται ως διενεργηθείσες για λογαριασμό της νέας εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει υποχρέωση μεταφοράς των ποσών αυτών με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της νέας εταιρείας. Αντίθετα, οι πράξεις αυτές θεωρούνται πράξεις της εισφέρουσας εταιρείας. Αντίστοιχα, το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει κατά την εν λόγω μεταβατική περίοδο θα περιληφθεί στο λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα της εισφέρουσας εταιρείας.
· Η νέα εταιρεία θα μεταφέρει στα βιβλία της με συγκεντρωτικές εγγραφές μόνο τα υπόλοιπα των λογαριασμών ισολογισμού του εισφερόμενου κλάδου, όπως προκύπτουν κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της απόσχισης.
· Οποιοσδήποτε λογιστικός ή φορολογικός χειρισμός διενεργήθηκε από την εισφέρουσα εταιρεία, που αφορά τον κλάδο διανομής ή προμήθειας και ενέχει μελλοντικά οφέλη ή βάρη, μεταφέρεται συνεπεία της απόσχισης στην απορροφώσα τον κλάδο Ε.Δ.Α. ή νέα Ε.Π.Α., προς όφελος ή εις βάρος αυτής.
· Η Διοικητική λύση στο ατομικό ερώτημα, αναφέρει ότι «Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και δεδομένου ότι η εν λόγω εισφορά πραγματοποιήθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 80Α του Ν.4001/2011 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. ε΄ της παρ.1 του άρθρου 1 του Ν.2166/1993 και επομένως το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα που προκύπτει κατά τη μεταβατική περίοδο από την ημερομηνία σύνταξης της λογιστικής κατάστασης και μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω εισφοράς περιλαμβάνεται στο λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα της εισφέρουσας εταιρείας, η «……………….» δύναται να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της την εν λόγω δαπάνη αγοράς φυσικού αερίου (μέσω του κόστους πωληθέντων) το φορολογικό έτος 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: