Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΕΣΕΕ: Εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ

ΕΣΕΕ: Εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι ΜμΕ στην λιανική και χονδρική διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες, βοηθώντας την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, σημειώνεται στην επιστολή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Με την επιστολή αυτή μεταφέρεται η πρωτοβουλία της EuroCommerce για την σημασία των Μμε επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή και εθνική οικονομία και επισημαίνεται η ανάγκη για την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής με σκοπό την υποστήριξή τους.
Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια επιστολή, αν και υπάρχουν δυνατότητες, ωστόσο, οι μεγάλες ευκαιρίες της ενιαίας αγοράς και του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου είναι συχνά μακριά από τις ΜμΕ.
Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εναρμόνισης των προδιαγραφών, των πλαισίων των καταναλωτών, της ασφάλειας των προϊόντων και των απαιτήσεων σήμανσης, καθώς και στους επαχθείς και δαπανηρούς κανόνες για τον ΦΠΑ και ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής υποφέρουν δυσανάλογα από επαχθείς ρυθμίσεις ενώ δεν έχουν τους νομικούς και εμπειρογνώμονες επί ρυθμιστικών θεμάτων για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κανόνες.
Συνεπώς, συνεχίζει η επιστολή, οι ΜμΕ χρειάζονται την πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την υποστήριξή τους, προκειμένου να επωφεληθούν από την ψηφιακή επανάσταση και την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις μορφές και τα κανάλια της λιανικής και χονδρικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η EΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση εφαρμογή της προτεινόμενης πολιτικής για τις ΜμΕ, η οποία:
• Υποστηρίζει ένα κανονιστικό περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, με κατάλληλα σχεδιασμένη νομοθεσία που βασίζεται σε συστηματική εφαρμογή της αρχής «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα» και υποχρεωτική δοκιμή από τις ΜμΕ.
• Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις μορφές και τα κανάλια της λιανικής και χονδρικής - βελτιωμένη εφαρμογή και επιβολή της βέλτιστης νομοθεσίας και πρακτικών, απλουστευμένες απαιτήσεις πληροφοριών και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες (ψηφιακή πύλη).
• Δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού στον τομέα της φορολογίας.
• Προωθεί μια ισχυρή κουλτούρα επιχειρηματικότητας.
• Υποστηρίζει τις ΜμΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, βοηθά επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής στη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω των οποίων οι τοπικοί επιχειρηματίες μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε απευθείας σύνδεση και παρέχει υποστήριξη για απόκτηση ψηφιακού μάρκετινγκ και δεξιότητες πληροφορικής.
• Υποστηρίζει τις ΜμΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν διεθνώς, μειώνοντας τα ρυθμιστικά βάρη και δημιουργώντας μια φιλόδοξη ατζέντα εμπορίου, με την υποστήριξη για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων και παροχή κινήτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο την ένταξή τους στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας.
• Μειώνει την κανονιστική πολυπλοκότητα για τους μικρούς εισαγωγείς και εξαγωγείς στον τομέα των τελωνείων και τους κανόνες καταγωγής και ενισχύει την πρόβλεψη και νομική βεβαιότητα.
• Υποστηρίζει τις ανάγκες των λιανοπωλητών και χονδρεμπόρων στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού.
• Υποστηρίζει μία πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.
• Υποστηρίζει τον ρόλο του λιανικού εμπορίου στα κέντρα των πόλεων, καθώς και την ανάδειξή τους σε ελκυστικά εμπορικά κέντρα.

Οι ανωτέρω προτάσεις εγκρίθηκαν από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της EΣΕΕ και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να τις αποστείλει στην Κυβέρνηση, στην Αντιπολίτευση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την αποδοχή και δέσμευσή τους σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: