Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ: Με ανάπτυξη 1%, μάταια όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ: Με ανάπτυξη 1%, μάταια όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα

Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ: Με ανάπτυξη 1%, μάταια όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα
Σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, αναφορικά με τις προβλέψεις του για την Ελλάδα.
Κατηγόρησε το ΔΝΤ για τη σύνταξη «μάταιων προγραμμάτων», τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να την καταστήσουν  ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.
«Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» δήλωσε.
Πρόσθεσε δε ότι «ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα αποδείχθηκαν μάταια».

Συμπλήρωσε δε ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% στα επόμενα 40 χρόνια η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που την χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Στην Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος για συνέδριο του Economist με θέμα την Ελλάδα

Στην Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος για συνέδριο του Economist με θέμα την Ελλάδα
Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αύριο (9.30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο θα μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody's Κόλιν Έλλις κά.

ΣΤΟ REUTERS

Τσακαλώτος: «Η Bild παρερμήνευσε τις δηλώσεις μου...»

Τσακαλώτος: «Η Bild παρερμήνευσε τις δηλώσεις μου...»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε, με δήλωσή του στο Reuters, δημοσίευμα της γερμανικής Bild ότι η Ελλάδα πιθανόν να μη δεχτεί να λάβει την επόμενη δόση από τους δανειστές αν δεν λάβει ελάφρυνση χρέους.
«Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στο Reuters και διευκρίνισε: «Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την Bild, η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες.
Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: