Διαρκώς νέες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εμφανίζονται στην ελληνική αγορά εργασίας και αναγκάζουν το υπουργείο Εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα για να συμφιλιωθούν οι διαφορές ανάμεσα σε εργοδότες και σε εργαζόμενους.
του Βασίλη Αγγελόπουλου
Οι τριμερείς συναντήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, αφορούν τις πιο «φρέσκιες» αλλά και πιο «καραμπινάτες» περιπτώσεις που οι εργοδότες έχουν οδηγήσει την σχέση με τους εργαζόμενους στα «βράχια».
Η αρχή αναμένεται να γίνει με ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, στην Ελούντα. Ο ιδιοκτήτης του έχει προχωρήσει σε περικοπές μισθών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με μαζικές απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα των εργαζομένων πρόκειται να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση για να ζητήσει από τον εργοδότη να σεβαστεί την ύπαρξη κλαδικής σύμβασης που τον υποχρεώνει να διατηρήσει τις αμοιβές των εργαζομένων του, σε ένα επίπεδο.
Ακολουθεί το καζίνο του Ρίο. Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και μήνες που το συγκεκριμένο πρόβλημα πρόκειται να φτάσει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τριμερούς συνάντησης. Το αίτημα των εργαζομένων προέκυψε, αφού πρώτα το υπουργείο Εργασίας έχει φτάσει στο σημείο να υποβάλλει μέχρι και μήνυση προς την πλευρά της εργοδοσίας, για μη καταβολή δεδουλευμένων. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, με τους εργαζομένους να βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση μιας και τα προβλήματα με την καταβολή της μισθοδοσίας παραμένουν εδώ και μήνες.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στον κλάδο του μετάλλου. Εταιρία που έχει ως έδρα της την περιοχή της Αττικής, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μετατροπή της σύμβασής τους, παρά τη θέλησή τους, από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία. Άλλη μια περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσία που το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να περιορίσει μέσω τριμερούς συνάντησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
πηγή: www.dikaiologitika.gr