Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Eντυπο Ν και αγρότες θα παρατείνουν τις δηλώσεις ΕΝΑ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ

Eντυπο Ν και αγρότες θα παρατείνουν τις δηλώσεις
ΕΝΑ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ
19 Ιουν 2017 - 10:31
Picture 0 for Eντυπο Ν και αγρότες θα παρατείνουν τις δηλώσεις
Ένα 15νθήμερο πριν από τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λογιστές και φοροτεχνικοί, βρίσκονται εν αναμονή διευκρινίσεων συμπλήρωσης κρίσιμων κωδικών, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την κατάθεση τους.

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπ. οικονομικών κόπτεται και αγωνιά για την ταχύτερη υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα, ο κλάδος των φοροτεχνικών περιμένει να αποσαφηνιστούν ζητήματα τόσο για την κατανομή κερδών στους εταίρους στο έντυπο Ν για όσες επιχειρήσεις τηρούν απλογραφικά βιβλία, όσο και για το αφορολόγητο των κατ΄ επάγγελμα αγροτών.

Αν και οι λογιστές έχουν κατ επανάληψη επισημάνει στο ΥΠΟΙΚ τα κενά και τα προβλήματα που ανέκυψαν, ωστόσο για την ώρα όλα είναι στον αέρα, γεγονός που προδικάζει την παράταση της ημερομηνίας των δηλώσεων.

 Ενδεικτικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περασμένη Τρίτη 13 Ιουνίου ανακοίνωσε "πως ολοκληρώνει την επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για την καταγραφή του συνόλου των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προσδιορίσει το ποσοστό του εισοδήματος που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των κατ΄ επάγγελμα αγροτών. Συνεπώς, για την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλώσεις που υποβάλλονται το 2017) των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεών (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου".

Όμως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής τω δηλώσεων για τη συγκεκριμένη ομάδα αγροτών. .. Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σπύρος Βαλιώτης, οι φοροτεχνικοί εδώ και ένα μήνα επισήμαναν  το πρόβλημα στην υφυπουργό Οικονομικών  Κατ. Παπανάτσιου αλλά φαίνεται πως δεν νοιάζονται και ιδιαίτερα…

 Με όλα αυτά και παρά την επιμονή των ιθυνόντων ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση (άλλωστε, κάθε χρόνο διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα παραταθεί η διαδικασία), πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Ιουλίου χωρίς ωστόσο, να αλλάζει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου η οποία θα παραμείνει στις 31 Ιουλίου.

eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: