Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 17 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ - ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΙΚ Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις * «Βαριά» πλέον τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αφού βγάζουν μέσο φόρο 1.104 € * Σε 6 δόσεις ο φόρος των επιχειρήσεων

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 17 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ - ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις

* «Βαριά» πλέον τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αφού βγάζουν μέσο φόρο 1.104 € * Σε 6 δόσεις ο φόρος των επιχειρήσεων

 Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2017 22:04
Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις
Ούτε και φέτος απέφυγε την πεπατημένη των παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το Υπ. Οικονομικών.
Η καταληκτική προθεσμία, η οποία κανονικά έληγε χθες 30 Ιουνίου, παρατάθηκε έως τις 17 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Έτσι και αφού πλέον η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λογιστές και φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον 17 ημέρες. Η σχετική απόφαση προβλέπει τα εξής:
* Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 17 Ιουλίου 2017.
* Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει παρατείνεται μέχρι την 17 Ιουλίου 2017.
Οι φοροτεχνικοί βεβαίως, ζητούσαν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιουλίου καθώς τις τελευταίες ημέρες επειδή είχε προαναγγελθεί η παράταση το «κύμα» υποβολής των δηλώσεων κόπασε κάπως. Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή του φόρου των φυσικών προσώπων δεν αλλάζει, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και οι επόμενες δύο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Επίσης ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατόπιν της παράτασης, επίκειται η κατάθεση διάταξης με την οποία θα διασφαλίζεται η διατήρηση της καταβολής του φόρου σε 6 δόσεις. Έτσι και για δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 17.7.2017, η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι τις 31.7.2017 και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.
«ΒΑΡΙΑ» ΤΑ ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ
Στο μεταξύ τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 4.733 φορολογικές δηλώσεις από φυσικά πρόσωπα. Περισσότεροι δηλαδή από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι θεωρούσαν δεδομένη την παράταση και δεν ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως. Όσο περνούν πάντως οι μέρες πάντως, ο λογαριασμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών αυξάνεται ραγδαίως. Ήδη ο μέσος φόρος των χρεωστικών σημειωμάτων φτάνει τα 1.104 ευρώ γεγονός που φανερώνει ότι οι πιο «βαριές» φορολογικές δηλώσεις έχουν μείνει τελευταίες. Τα στατιστικά των δηλώσεων έως τώρα δείχνουν:
* Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους (39,70%) έρχονται αντιμέτωποι με χρεωστικά σημειώματα, καθώς έχουν εκδοθεί 1.879.261 εκκαθαριστικά μεπρόσθετο φόρο 2 δισ.
* Τα πιστωτικά σημειώματα αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Ούτε δύο στους δέκα (16,01%) από τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους δεν έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό. Συνολικά 757.664 πιστωτικά σημειώματα έχουν εκδοθεί με το επιστρεφόμενο ποσό κατά μέσο όρο τα 343 ευρώ.
* Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, παρά το ψαλιδισμένο αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες, έχει οδηγήσει στην έκδοση 2.096.451 μηδενικών εκκαθαριστικών (ποσοστό 44,41%).
Θυμίζουμε πως τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα δηλώνονται κανονικά φέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται φέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή. Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν αυτόν το χρόνο στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος. Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς χιλιάδες πολίτες φαίνονται στην εφορία να έχουν πλασματικά εισοδήματα, υψηλότερα από τα πραγματικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: