Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Κοστέλο: Ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022

Κοστέλο: Ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022

Κοστέλο: Ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022

Σε δύο με τρεις εβδομάδες «βλέπει» την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζει ότι κοινός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.
«Μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι "εντός τροχιάς" για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε "στέρεη βάση" και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί "στα πόδια της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοστέλο.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο ίδιος υποστηρίζει πως «το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: