Την επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις πέραν της πενταετίας αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να την παραδώσουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σύμφωνα με άρθρο του Σπύρου Δημητρέλη στο Capital.gr.
Κατόπιν, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους θα αξιολογήσει για το ποιες "φορολογικές υποθέσεις ελέγχου είναι ακόμη ζωντανές και ποιες θα περάσουν πλέον στο αρχείο ως παραγεγραμμένες".
Ωστόσο, "εκτιμήσεις νομικών παραγόντων, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές πολλές υποθέσεις πέραν της πενταετίας".
  • "Το δικαστήριο, με απλά λόγια, θέτει ως βάση παραγραφής τα πέντε χρόνια άρα οποιοδήποτε φορολογικός έλεγχος πλέον θα μπορεί (σήμερα) να ξεκινήσει μόνο από τη χρήση 2012 και μετά.
  • Διατηρεί (αφού δεν ασχολήθηκε με τις εξαιρέσεις) τη 10ετή παραγραφή που ισχύει (ν. 2238/94) όταν προκύψουν νέα στοιχεία, δηλαδή εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περίφημες λίστες. Με βάση αυτή την παραδοχή, αν κάποιος έχει αναντιστοιχία δηλωθέντων και βρίσκεται σε λίστα μεταξύ 2000-2005, τότε οι απαιτήσεις του Δημοσίου έχουν παραγραφεί. Εν προκειμένω, π.χ., η λίστα Λαγκάρντ αφορά πληροφορίες για 2005, 2006, 2007. Το 2005 έχει ήδη παραγραφεί και το 2006 παραγράφεται στις 31/12/2017. Ο χρόνος λοιπόν "ζωής" και για τις λίστες εκπνέει".