Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Μετ’ εμποδίων η υποβολή δηλώσεων στο ΤAXIS Στα όρια οι αντοχές των επαγγελματιών

Μετ’ εμποδίων η υποβολή δηλώσεων στο ΤAXIS
Στα όρια οι αντοχές των επαγγελματιών
19 Ιουν 2018 - 09:22
Picture 0 for Μετ’ εμποδίων η υποβολή δηλώσεων στο ΤAXIS
Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με μεγάλη μερίδα των φοροτεχνικών να κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες προκύπτουν από δυσλειτουργίες του συστήματος TAXISnet.

Χαρακτηριστικότερη και πιο πρόσφατη αστοχία του συστήματος, ήταν η αδυναμία του συνόλου των φοροτεχνικών να δηλώσουν τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πρόβλημα το οποίο δεν αποκαταστάθηκε, παρά μόνο αρκετά αργά το βράδυ της Δευτέρας, έχοντας ήδη εξαντλήσει τα όρια της υπομονής των επαγγελματιών.

Προβλήματα και με την καταχώρηση των στοιχείων εισόδου στο ΤΑΧΙS

Ωστόσο αρκετά προβλήματα αντιμετώπισαν και αρκετοί φοροτεχνικοί κατά την είσοδό τους στο σύστημα, δεδομένου ότι δεν δεχόταν τους κωδικόυς και σε κάποιες των περιπτώσεων χρειάστηκε να προχωρήσουν στην επιλογή «ξέχασα τον κωδικό», ζητώντας ουσιαστικά επανέκδοση κωδικού με ταυτόχρονη καταχώριση του κλειδαρίθμου του φορολογουμένου, έτσι ώστε να επιτύχουν την είσοδό τους στο σύστημα.

Το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί εκ των πραγμάτων, δεν αποτελεί πανάκεια για τις δυσκολίες που εμφανίζονται μέχρι στιγμής επί της διαδικασίες, με αρκετές αλλαγές και νέα δεδομένα να εμφανίζονται στην πορεία, όπως το νέο Ε3, το οποίο επίσης παρουσίασε αρκετές από τις λεγόμενες παιδικές ασθένειες κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Η απόφαση παράτασης θα δοθεί με απόφαση που πρόκειται να υπογράψει την τελευταία στιγμή η αρμόδια υφυπουργός, Αικατερίνη Παπανάτσιου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πίστωση χρόνου στην υποβολή των στοιχείων για τις δηλώσεις, έως και το τέλος του επόμενου μήνα.

Λιγότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν υποβληθεί

Της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή με δεδομένη τόσο την καθυστέρηση έναρξης υποβολής των δηλώσεων, αλλά και τα προβλήματα που εμφανίζονται έως και αυτή τη στιγμή, είναι ενδεικτικός ιδιαίτερα μικρός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί συνολικά έως τώρα. Συγκεκριμένα, έως και αργά το βράδυ της Δευτέρας ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που είχαν κατατεθεί στο σύστημα, βρισκόταν στο κατώφλι των 3 εκατομμυρίων, και συγκεκριμένα ανερχόταν σε περίπου 2.970.000, φράγμα το οποίο αναμένεται να σπάσει στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι πάνω από 1.000.000 δηλώσεις παρουσιάζουν χρεωστικό υπόλοιπο 855 εκατ. ευρώ, και 393.000 πιστωτικές με συνολικό ποσό 126 εκατ. ευρώ. Τέλος 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις είναι μηδενικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: