Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ορατό το ενδεχόμενο επιβολής φόρων για υποθέσεις που θα παραγραφούν Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της ολομέλειας του ΝΣΚ

Ορατό το ενδεχόμενο επιβολής φόρων για υποθέσεις που θα παραγραφούν
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της ολομέλειας του ΝΣΚ
22 Ιουν 2018 - 08:55
Picture 0 for Ορατό το ενδεχόμενο επιβολής φόρων για υποθέσεις που θα παραγραφούν
Του Γιώργου Λαμπίρη


Σε διαδικασία ελέγχου βρίσκονται αυτή τη στιγμή αρκετές περιπτώσεις φορολογουμένων, για υποθέσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων, που σχετίζονται με τις χρήσεις 2002 και 2003. Την ίδια στιγμή είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν φόροι και σε περίπτωση που το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδοτήσει αρνητικά περί της δεκαπενταετούς παραγραφής, μετά τη σύγκρουση που προέκυψε με παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου, να καταστούν άκυροι οι συγκεκριμένοι φόροι, εφόσον συγκεκριμένες υποθέσεις θα έχουν ήδη παραγραφεί.

Σχετικά με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, μερίδα φοροτεχνικών ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να μην υπάρξουν οριστικές ούτε και προσωρινές πράξεις επιβολής φόρων. Το σκεπτικό του αιτήματος των φοροτεχνικών προς τη φορολογική διοίκηση ήταν, πως δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν θα έχουν παραγραφεί έως και το τέλος του έτους, καθότι η δεκαπενταετής παραγραφή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δεν υπάρχει λόγος να τους επιβάλλονται πρόστιμα, τη στιγμή που εκκρεμεί σχετική απόφαση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης, σημείωσε σχετικά ότι θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινές πράξεις ή και οριστικές για την επιβολή φόρου καθώς και εκθέσεις ελέγχου, μόνο για τις περιπτώσεις χρήσεων από το 2012 και ύστερα, οι οποίες βρίσκονται εντός του χρονικού ορίου της πενταετούς παραγραφής.

Η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε βεβαίωση φόρου για σημαντική μερίδα φορολογουμένων, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι όντως θα πρέπει να τους επιβληθεί. Μάλιστα, με δεδομένα τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων και οφειλών του Δημοσίου για ποσά άνω των 500 ευρώ, σε περίπτωση μη ρυθμισμένων οφειλών, αρκετοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την παύση ισχύος του ΑΦΜ ή τη λήψη μέτρων για φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια ωστόσο, ενδέχεται εφόσον έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, να δικαιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: