Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις 

Πρώτη καταχώρηση: 23/11/2015 - 12:31
Τελευταία δημοσίευση: 12:31Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να γίνει βιώσιμο εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Διαβάστε επίσης:


Πολιτικοί: ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Πρώτη καταχώρηση: 23/11/2015 - 12:01
Τελευταία δημοσίευση: 12:01Επικαιρότητα
Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να γίνει βιώσιμο εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
«Με υψηλότερη ανάπτυξη και την δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους απ' το ESM το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο.
Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν», σημειώνει με νόημα ο κ.Ρέγκλινγκ προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα.

Tags: ESMΧΡΕΟΣ


ESM

Ρέγκλινγκ: Με την εφαρμογή του προγράμματος το χρέος θα γίνει βιώσιμο

Ρέγκλινγκ: Με την εφαρμογή του προγράμματος το χρέος θα γίνει βιώσιμο

Να κλείσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν ακόμα αυτό ανοίξει φαίνεται ότι προσπαθεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και παρά την πίεση εκ μέρους του ΔΝΤ. 
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα South China Morning Post  ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει ταυτόχρονα τις κοινωνικές δομές.
Κληθείς να ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση» και ερωτηθείς ειδικά για το πώς μπορεί η χώρα να αναπτυχτεί με βιώσιμο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει την κοινωνική υποδομή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός.
«Είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό», είπε και συμπλήρωσε: «Επειδή αφενός οι όροι δανεισμού μας είναι ευνοϊκοί. Χρεώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια μας έχουν πολύ μεγάλη διάρκειας. Ως εκ τούτου, το ίδιο το χρέος δεν έχει και πολύ νόημα».
Ο ίδιος απαντώντας στο τι θα μπορούσε εύλογα να προσδοκά κανείς για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο μέλλον ανέφερε: «Είδαμε ότι η ανάπτυξη επέστρεψε πέρυσι με τις σωστές πολιτικές. Αυτό το έτος διακόπηκε λόγω του ότι η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές του τρέχοντος έτους δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση για 6 ή 7 μήνες. Έχουν αντιστραφεί ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε πίσω στους μπελάδες (the country got back into trouble). Αλλά γνωρίζουμε από την εμπειρία του περασμένου έτους και από την αξιολόγηση των θεσμών πως με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καλή ανάπτυξη. Αυτό είναι εφικτό, αλλά αυτό απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις γύρω από τη δημοσιονομική σύσφιγξη στην Ευρώπη και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έφερε ξανά ως παράδειγμα την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών και ημερομισθίων κατά την πρώτη δεκαετία της νομισματικής ένωσης σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες. Μισθοί και ημερομίσθια βασικά διπλασιάστηκαν. Αυτό ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι η αύξηση της παραγωγικότητας επιτρέπει. Ως εκ τούτου, η απώλεια ανταγωνιστικότητας, επέφερε πολύ μεγάλα εμπορικά ελλείμματα. Αυτό έπρεπε να διορθωθεί. Επειδή η συναλλαγματική υποτίμηση δεν είναι διαθέσιμη στη νομισματική ένωση, αυτό επιτεύχθηκε μέσω άμεσων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι πολύ επώδυνο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στη σημασία των Ασιατών επενδυτών και προανήγγειλε πως ο ESM θα προχωρήσει σε εκδόσεις σε ξένο νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: