Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε ο ESM για το ελληνικό χρέος

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε ο ESM για το ελληνικό χρέος

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε ο ESM για το ελληνικό χρέος

Τους κανόνες που θα εφαρμοστούν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο.
Τα μέτρα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μειωθεί το ρίσκο επιτοκίου για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κυμαινόμενου επιτοκίου με καθορισμένο για ένα μέρος του χρέους και για να ανακουφιστεί η χώρα από το βάρος της αποπληρωμής.
Το Συμβούλιο του ESM σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενέκρινε τα μέτρα μέσω γραπτής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στις 20 Γενάρη 2017.
«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τις διοικήσεις των ESM και EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε, ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε μια σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, της τάξεως του 20% μέχρι το 2060. Επίσης, αναμένουμε ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κατά 5% το ίδιο χρονικό διάστημα» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αυτή η ουσιαστική ανακούφιση του χρέους δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και EFSF θα διευκολύνουν το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος.

Οι ανταλλαγές ομολόγων
To Συμβούλιο Διευθυντών του ενέκρινε τρία πλαίσια που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα.
Το πρώτο πλαίσιο αφορά την ανταλλαγή των ομολόγων που είχε δώσει ο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με ομόλογα σταθερών τοκομεριδίων.
Το δεύτερο πλαίσιο επιτρέπει στον ESM να προχωρήσει σε συμφωνίες ανταλλαγών για να μείωση τον κίνδυνο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνειά της, όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνονται.
Το τρίτο πλαίσιο είναι το γνωστό ως «καλυμμένη χρηματοδότηση», το οποίο προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων επιτοκίων με διάρκειες παραπλήσιες με τις διάρκειες των ελληνικών δανείων και συνεπάγεται ότι ο ESM θα χρεώνει σταθερό επιτόκιο σε μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων του προς την Ελλάδα.
Το Συμβούλιο των Διευθυντών ενέκρινε, επίσης, μία ανταλλαγή ομολόγων, παραπλήσια ως προς τον σκοπό και τον σχεδιασμό με την ανταλλαγή των ομολόγων του ESM, η οποία όμως θα ισχύσει για τα ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο που είχε διαθέσει ο EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στην Ελλάδα. Επιπλέον, το EFSF ήρε το αυξημένο περιθώριο επιτοκίου 2% για το 2017 στη δόση των δανείων του, ύψους 11,3 δις. ευρώ, που είχε χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικού χρέους.
Ένα πρόσθετο μέτρο – η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF στην Ελλάδα – θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο από το EFSF και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
btn:$�%�


Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση


ESM: Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

ESM: Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς και στο πλαίσιο για την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων – μακροπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων – αναφέρεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με ένα κείμενο ερωτήσεων – απαντήσεων που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιλέξουν, αν ανταλλάξουν τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου που είχαν λάβει από τον ESM με ομόλογα σταθερού επιτοκίου ή μετρητά.
Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο μέλλον, ο ESM απαντά: «Στην ανακοίνωσή του στις 25 Μαΐου 2016, το Eurogorup σημείωσε επίσης ένα πιθανό δεύτερο σύνολο μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM από την Ελλάδα. Αυτά αποκαλούνται μεσοπρόθεσμα μέτρα. Για τη μακροπρόθεσμη διάρκεια, το Eurogroup συμφώνησε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα πιο δυσμενές οικονομικό σενάριο στη χώρα».
Στην ερώτηση για το ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η απάντηση έχει ως εξής: «Το Eurogroup έχει αποκλείσει ονομαστικά κουρέματα. Αποφάσισε, επιπλέον, ότι τα μέτρα πρέπει: να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά για την αντικατάσταση χρέους που κατέχουν δημόσιοι φορείς από χρέος που θα έχουν ιδιώτες, να εξομαλύνουν το προφίλ αποπληρωμών, να δίνουν κίνητρα για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας (και μετά το τέλος του προγράμματος του ESM) και να διασφαλίσουν ευελιξία για την προσαρμογή στις αβέβαιες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια στο μέλλον».
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ο ESM αναφέρει: «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών αναμένεται να εφαρμοσθεί στις αρχές του 2017. Τα τρία πλαίσια για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου θα προωθηθούν στην έκταση που θα είναι αυτό δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς και τη δυνατότητα εφαρμογής τους». Η τυπική απόφαση για την άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου 2% για το 2017, αναφορικά με τη δόση δανείου 11,3 δις. ευρώ που είχε δοθεί από το EFSF στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων της, ελήφθη στις 23 Ιανουαρίου 2017 (σήμερα).
Σημειώνεται ότι ο ESM αποφάσισε σήμερα την ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων του EFSF στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια: