Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία έως 30 Μαρτίου Στόχος του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της ύφεσης, είναι να μπει «ζεστό χρήμα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία έως 30 Μαρτίου
Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία έως 30 Μαρτίου
Στόχος του υπουργείου Εργασίας και των Ταμείων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της ύφεσης, είναι να μπει «ζεστό χρήμα».
21/3/2012
Του Γιώργου Γάτου
Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκούς όρους έχουν περίπου 800.000 οφειλέτες, αν υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Μαρτίου και καταβάλλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Απριλίου. Οι ευνοϊκοί όροι αφορούν: εκπτώσεις 75% - 100% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως τα τέλη του 2012 και αποφυγή του Αυτόφωρου για οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ.
Τις προθεσμίες και τα οφέλη από την υπαγωγή σε ρύθμιση προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
Στόχος του υπουργείου (και των Ταμείων που βλέπουν τα έσοδά τους να υποχωρούν λόγω της ύφεσης) είναι να μπει ζεστό χρήμα. Υπολογίζεται ότι μέσω των δόσεων μπορούν να εισπραχθούν τα 7 δισ. ευρώ από τα 11 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες οφειλές.
Πώς θα γίνει η ρύθμιση
Με βάση την εγκύκλιο, αίτηση μπορούν να υποβάλουν οφειλέτες που είτε δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης είτε έχουν χάσει το δικαίωμα συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, εφόσον καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2012 και μετά.
Νέο διακανονισμό μπορούν, ωστόσο, να κάνουν και όσοι οφειλέτες είχαν προηγούμενη ρύθμιση κερδίζοντας έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι 31-12-2011 οφειλής τους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου και καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011, έναντι της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Ειδικά για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα άλλα ταμεία ασφάλισης μισθωτών, το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25 % επί της μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από 150 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά και πόρους από ιατρόσημο και αγγελιόσημο και θα γίνεται στην κεφαλαιοποιημένη συνολική οφειλή μέχρι 31-12-2011:
  • Εφάπαξ ή καταβολή έως και σε 6 δόσεις με έκπτωση 100% επί των προσαυξήσεων προσθέτων τελών.
  • Εως και σε 10 δόσεις με έκπτωση 75% στις κάθε είδους προσαυξήσεις πρόσθετα τέλη κ.λπ.
Τόσο η εφάπαξ καταβολή του ποσού όσο και καταβολή της πρώτης δόσης, θα πρέπει να γίνουν έως τις 30-4-2012, ενώ η μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται την έκπτωση του οφειλέτη από την ρύθμιση.
Διακανονισμός
Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως την 31-12-2012 και χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 2 μηνών υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους υπάγεται το προσωπικό των επιχειρήσεων ή ο αυτοαπασχολούμενος.
Ενημερότητα
Θα χορηγείται, επίσης, ασφαλιστική ενημερότητα για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου με παρακράτηση ποσού δύο μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό δεν οφείλονται εισφορές (σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής θα παρακρατείται πλέον των δύο δόσεων και η συνολική οφειλή του έργου).
Τέλος, δεν θα ισχύει το αυτόφωρο, εφόσον οι οφειλές ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και ο οφειλέτης συνεχίζει να μην καταβάλει εισφορές μέχρι 1-6-2012.
Πώς θα γίνει η ρύθμιση
Προθεσμίες
  • Μέχρι τις 30 Μαρτίου η υποβολή της αίτησης για ρύθμιση
  • Μέχρι τις 30 Απριλίου η καταβολή της πρώτης δόσης
Τα οφέλη
  • Εκπτώσεις 75% - 100% στα πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις
  • Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως τις 31/12/2012
  • Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών
  • Αποφυγή αυτόφωρου (για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: