Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ χωρίς... μεσάζοντες Σχέδιο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών «ξεπαγώνοντας» επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ. προς τις επιχειρήσεις, δίνοντας βαθιά «ανάσα» ρευστότητας στην αγορά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ χωρίς... μεσάζοντες
Επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ χωρίς... μεσάζοντες
Επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ χωρίς... μεσάζοντες
Σχέδιο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών «ξεπαγώνοντας» επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ. προς τις επιχειρήσεις, δίνοντας βαθιά «ανάσα» ρευστότητας στην αγορά.
23/3/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Επιστροφές ΦΠΑ χωρίς... μίζες. Αυτό είναι το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών «ξεπαγώνοντας» επιστροφές ΦΠΑ περίπου 3 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, δίνοντας βαθιά «ανάσα» ρευστότητας στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία ανατρέπει πλήρως το σημερινό σύστημα επιστροφών ΦΠΑ και βάζει τέλος στο «αλισβερίσι» και τις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ επιχειρηματιών και επίορκων εφοριακών.
Άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελεί μόνο κοινό μυστικό, αλλά καταγγέλλεται ευθέως και από ανώτερα στελέχη ότι η μίζα για να επιταχυνθούν επιστροφές ΦΠΑ ξεκινά από 10% και φθάνει μέχρι και το 20% του ποσού της επιστροφής του φόρου. Το σχέδιο που προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στην οποία θα εμπλέκονται ελάχιστοι υπάλληλοι, οι οποίοι όμως θα παρακολουθούνται από την κεντρική υπηρεσία. Για την άμεση επιστροφή του φόρου καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια:
Ο χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα τους κατατάσσει σε μια επετηρίδα ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το διαδίκτυο τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε πλησιάζει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό προτεραιότητας, ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.
Το ποσό της επιστροφής. Επιστροφές μικρών ποσών θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα γίνεται έλεγχος με βάση τα στοιχεία του φορολογικού Τειρεσία. Επίσης κατά προτεραιότητα θα γίνεται η επιστροφή του φόρου στις επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικό πιστοποιητικό.
Το φορολογικό προφίλ του επιχειρηματία. Το σημαντικότερο κριτήριο που θέτει η νέα ρύθμιση είναι η φορολογική συμπεριφορά του επιχειρηματία. Όποιος, φορολογούμενος δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό με φορολογικές παραβάσεις και χρέη προς την εφορία, θα ανεβαίνει στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει πρώτος -ή από τους πρώτους- το ποσό, που δικαιούται. Αντίθετα, θα «παγώνουν» αυτόματα οι επιστροφές ΦΠΑ για όσους είχαν «συλληφθεί» κατά το παρελθόν με φορολογικές παραβάσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ή χρωστούν στο Δημόσιο. Στις επιχειρήσεις αυτές θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιστροφές φόρων σχεδιάζεται να πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Κάθε μήνα οι επιστροφές θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό, ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσίων εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
Παράλληλα, θα προχωρά και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό, χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.
Τόνωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις
Το νέο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ αναμένεται να τονώσει χιλιάδες εταιρείες, κυρίως εξαγωγικές, κατασκευαστικές, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα στα όρια οικονομικής ασφυξίας και η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Από τη μία τα μεγάλα ποσά ΦΠΑ που τους οφείλει το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και τα δύο χρόνια, και από την άλλη οι δυσκολίες άντλησης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η ύφεση και η πτώση της κατανάλωσης έχουν «στεγνώσει» τις επιχειρήσεις από ρευστό. Χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και πολλές από αυτές οδηγούνται στο κλείσιμο, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Ελεγχοι
Οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι που θα δίνουν «πράσινο φως» για επιστροφές ΦΠΑ και άλλων φόρων σε ιδιώτες θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και θα ελέγχονται για κάθε ενέργειά τους.
Ταυτόχρονα για να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, το ΣΔΟΕ προγραμματίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Elenxis και την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου. Στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ βρίσκονται:
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  • Εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • Ξενοδοχειακές, βιομηχανικές κ.λπ. επιχειρήσεις που ζητούν μεγάλες επιστροφές επικαλούμενες παραγωγικές επενδύσεις.
  • Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ναυτιλιακές ή offshore εταιρείες, οι οποίες απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
  • Εταιρείες εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ στα καύσιμα.
  • Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός ΦΠΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν και την καθιέρωση του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία, ώστε να εξοφλείται ο ΦΠΑ στην ώρα του. Το σχέδιο προβλέπει πως όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ και όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών.
Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας το ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ. Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: