Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από τον φόρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από τον φόρο
23/3/2012
Εκπτωση από τον φόρο 10% της δαπάνης ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης του στεγαστικού δανείου και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής. Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ και εφαρμόζεται για τόκους που καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Η έκπτωση αφορά στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται στον φορολογούμενο με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητό του ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τους βαρύνουν.
Σε περίπτωση σύναψης νέου δανείου από ένα από τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν είναι το ίδιο με αυτό που χορήγησε το αρχικό δάνειο ή όχι, με σκοπό την εξόφληση από τον υπόχρεο του παλαιού δανείου, οι δεδουλευμένοι τόκοι του νέου δανείου που αντιστοιχούν στο τμήμα αυτού που διατέθηκε για την εξόφληση του ανεξόφλητου υπολοίπου του παλαιού στεγαστικού δανείου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, αναγνωρίζονται για μείωση του φόρου για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη χορήγηση του νέου δανείου μέχρι τη λήξη του παλαιού δανείου.
Για τα δάνεια αυτά δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία, εάν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70 τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.
Εάν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας που αποκτήθηκε με το στεγαστικό δάνειο υπερβαίνει τα 120 τ.μ., το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου κατά ποσοστό 10% περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των 120 τ.μ. επιφάνεια της κατοικίας. Επίσης, το ποσοστό της μείωσης του φόρου για τα δάνεια υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων έως 200.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψής τους.
Δικαιολογητικά
Για την αναγνώριση της έκπτωσης των τόκων απαιτείται η υποβολή σχετικής βεβαίωσης της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού ή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ή της ασφαλιστικής επιχείρησης, από την οποία να προκύπτουν όλα τα πιο πάνω στοιχεία, καθώς και ότι το δάνειο διατέθηκε για αγορά πρώτης κατοικίας ή για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων. Στην περίπτωση μάλιστα που οι τόκοι δανείων αφορούν διατηρητέα κτίσματα ή κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, απαιτείται και επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας απόφασης για χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων ή σημείωσης για την κανονιστική πράξη με την οποία χαρακτηρίστηκε η περιοχή που βρίσκονται τα κτίσματα, ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως ή ως παραδοσιακός οικισμός.
Ασφάλιστρα ζωής `ή θανάτου. Το ποσό της δαπάνης επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια. Δηλαδή η ανώτατη έκπτωση φόρου φτάνει τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για την οικογένεια. Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μειώνει τον φόρο κατά ποσοστό 10% μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) και μερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου με την αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) εισοδήματός τους που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
Επίσης η δαπάνη αφορά ασφάλιστρα προσωπικών ατυχημάτων, καθώς και των ασφαλίστρων για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλισή σας, της ή του συζύγου σας και των τέκνων που σας βαρύνουν, καθώς και των τέκνων σας που δεν βαρύνουν εσάς λόγω μη συνοίκησης, αλλά τον άλλο γονέα, εφόσον στην τελευταία περίπτωση βρίσκεστε σε διάζευξη με το (τη) σύζυγό σας, συνάψατε εσείς τη σύμβαση ασφάλισης και καταβάλατε τη δαπάνη ασφαλίστρων.
Δωρεές προς το Δημόσιο. Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται. Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το 10% του ποσού των δωρεών αυτών θα αφαιρεθεί από τον φόρο.
Αφορά δωρεές στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.Τ.Α.Κ.Σ.), στους ιερούς ναούς, στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στα ημεδαπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και στα νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, σε κοινωφελή ιδρύματα, σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και, τέλος, στα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι δωρεές εκπίπτουν από το εισόδημα μόνο αν έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό που πρέπει να ανοιχθεί γι' αυτόν τον σκοπό σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα ή τη χώρα εγκατάστασης των πιο πάνω φορέων και οργανισμών. Ως χρόνος πραγματοποίησης της δωρεάς θεωρείται ο χρόνος κατάθεσης αυτών και όχι ο χρόνος είσπραξής τους από τον δωρεοδόχο.
Για την απόδειξη της δωρεάς των χρηματικών ποσών, απαιτείται η υποβολή διπλότυπης απόδειξης ή γραμματίου είσπραξης που εκδίδεται από τον δωρεοδόχο, όπως επίσης και βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώριση των ποσών αυτών στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου. Στην περίπτωση που το ποσό της δωρεάς κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αν αυτό έχει δοθεί στον δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από τον φορέα έκδοσής του.
Στην περίπτωση που φορολογείστε με βάση τα τεκμήρια δαπανών, το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση από τον φόρο σας δεν μπορεί να υπερβεί ποσοστό 10% του εισοδήματος που προκύπτει από τη εφαρμογή των τεκμηρίων.
Δωρεά στον «Λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το συνολικό ποσό των χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Ποσοστό 20% της δαπάνης αυτής θα αφαιρεθεί από τον φόρο σας. Για να αναγνωριστεί η δαπάνη αυτή, απαιτείται το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στο οποίο πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι η κατάθεση έγινε για τον «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους».
Oι κυριότερες δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο
1. Ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα
Aφαιρείται από τον φόρο το 10% της δαπάνης. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ.
* 051-052 2
2. Ενοίκιο κύριας κατοικίας και ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν
Εκπίπτει 10% της δαπάνης, με το ποσό να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Ανώτερο ποσό έκπτωσης φόρου 100 ευρώ.
* 811 έως 816 3
3. Δίδακτρα για ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια
Εκπτωση φόρου 10% της δαπάνης, με το ποσό να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Ανώτερο ποσό έκπτωσης φόρου 100 ευρώ.
* 079-080 * 080-085 4
4. Τόκοι δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας
10% της δαπάνης για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και για δάνειο έως 200.000 ευρώ και επιμεριστικά όταν είναι μεγαλύτερη.
* 063-064 * 071-069-070 5
5. Ασφαλιστικές εισφορές
10% του ετήσιου ποσού της δαπάνης.
* 053-054 6
6. Ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων
10% της δαπάνης. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για τον άγαμο και τα 2.400 ευρώ το ζευγάρι. Δηλαδή η μείωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 120 ευρώ και τα 240 ευρώ αντίστοιχα.
* 073-074 7
7. Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Το 10% της δαπάνης. Το συνολικό ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ. Δηλαδή η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.
* 087-088
* Οι κωδικοί του εντύπου Ε1
Κινηματογραφικές περιοχές
Αφαιρείται από το εισόδημα το 40% της επένδυσης για την παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα από φορολογούμενους που δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή δεν είναι μέτοχοι Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα. Αν ο φορολογούμενος δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή είστε μέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα, στην περίπτωση αυτή το 20% της επένδυσης αυτής θα αφαιρεθεί από το εισόδημα.
Μισθωτός σε παραμεθόριες περιοχές
Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε παιδί που τον βαρύνει. Η μείωση ισχύει για τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή.
Στην περίπτωση συζύγων, αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: