Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

αλλαγές σε νομοσχέδιο


Την παράταση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών που ανέρχεται σήμερα στο δυο τοις χιλίοις έως το τέλος του έτους περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς, θέματα φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και διατάξεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων (καταργούνται τα λευκά βυτιοφόρα, τοποθετείται υποχρεωτικά GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων, τροποποιείται η ευθύνη των Ανεξάρτητων Πρατηρίων με θέσπιση συνευθύνης της εταιρείας ή του διυλιστηρίου, τοποθετείται υποχρεωτικά ιχνηθέτης στα καύσιμα).

Ειδικότερα, οι αλλαγές που φέρνει στην φορολογία το νέο πολυνομοσχέδιο είναι οι εξής:

1. Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών παραμένει σε ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου του 2012 και θα επιβάλλεται και στις μετοχές που θα αγοραστούν έως το τέλος του έτους. Από 1/1/2013 η υπεραξία από την πώληση μετοχών θα φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα.

2. Από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 και εφεξής θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικού Ε9 στην περίπτωση αλλαγής οικογενειακής κατάστασης.

3. Ενοποιούνται στη δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδουν οι επιχειρήσεις, όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το Capital.gr. Η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης και ελέγχου φόρων και εισφορών.

4. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων ακινήτων. Σήμερα απαιτείται η θεώρησή τους με επίσκεψη του ιδιοκτήτη στην εφορία.

5. Τα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες που τακτοποιούνται με βάση τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων θα προσμετρούνται στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι, δηλαδή με 40 ευρώ ανά τετραγωνικό.

6. Ο αγοραστής ενός ακινήτου βαρύνεται με τον φόρο που αφορά το ακίνητο για τρία τελευταία έτη πριν από την μεταβίβασή του εφόσον ο πωλητής δεν τους έχει εξοφλήσει. Οι συμβολαιογράφοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους αγοραστές για αυτή την εκκρεμότητα και να αναγράφουν τη σχετική υποχρέωση του αγοραστή στο συμβόλαιο. Η διάταξη αυτή κρίθηκε σκόπιμο να θεσπιστεί επειδή το ΥΠΟΙΚ είχε εντοπίσει περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή φόρου εισοδήματος από ενοίκια.

7. Το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν αναγνωρίζεται ως εκπιπτόμενη δαπάνη για τις επιχειρήσεις.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

8. Καταργούνται τα λευκά βυτιοφόρα: καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή της επωνυμίας και του σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των «λευκών βυτιοφόρων». Η υποχρέωση εκτείνεται και στα πλωτά μέσα ανεφοδιασμού (σλέπια).

9. Προβλέπεται ρητά η υποχρέωση για την ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, έτσι ώστε να είναι εφικτή κάθε στιγμή η παρακολούθηση της διαδρομής τους.

10.  Τροποποιείται η ευθύνη των ιδιοκτητών των Ανεξάρτητων Πρατηρίων και θεσπίζεται η από κοινού ευθύνη τους με τις εταιρίες εμπορίας ή τα διυλιστήρια , στις περιπτώσεις που η διακίνηση γίνεται απευθείας από αυτά.

11. Προβλέπεται η υποχρεωτική ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής καθιστά τη διακίνηση παράνομη.

12. Προβλέπεται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών –εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων και η υποχρεωτική σύνδεσή του με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

13. Τέλος προβλέπεται ο εξορθολογισμός των κυρώσεων και η μείωση των προστίμων που επιβλήθηκαν αυτόματα από το σύστημα Ήφαιστος για εκπρόθεσμες ή λανθασμένες καταχωρίσεις στο σύστημα. Τα πρόστιμα αυτά όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ήταν δυσανάλογα υψηλά και αφορούσαν πράξεις ή παραλείψεις που δεν σχετίζονται κατ΄ ανάγκη με λαθρεμπορικές πράξεις και διαπιστώθηκαν αυτόματα από το σύστημα.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται ότι μετατάσσονται στην κατηγορία των γενικών παραβάσεων, από αυτοτελείς που προβλέπονταν οι παραβάσεις που αναφέρονται: α) σε μη υποβολή στοιχείων, β) σε εκπρόθεσμη υποβολή στοιχείων, καθώς και σε ανακριβή υποβολή αυτών ως προς την ποσότητα και γ)σε μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή των αντιτύπων των φορολογικών παραστατικών, ανεξάρτητα αν η παράλειψη αυτή αφορά ένα ή περισσότερα από αυτά, από τους επιτηδευματίες - μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., στο Π.Σ. «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», για τις συναλλαγές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: