Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ζητούνται άμεσα μέτρα 3 δισ. ευρώ (Αυτο θα πει επαναδιαπραγμάτευση -Πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος)


ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 50 ΗΜΕΡΩΝ

Ζητούνται άμεσα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Σε προσωπικό επίπεδο, το κλίμα ήταν καλό, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Στη φωτογραφία περιστοιχίζεται από ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον επίτροπο Ολι Ρεν
Σε προσωπικό επίπεδο, το κλίμα ήταν καλό, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Στη φωτογραφία περιστοιχίζεται από ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον επίτροπο Ολι Ρεν
Του Θανάση Παπαδή
Κρίσιμες είναι οι επόμενες πενήντα ημέρες για την πορεία του προγράμματος εκταμίευσης των δόσεων που περιλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση, το δείγμα γραφής που θα δώσει η νέα κυβέρνηση θα κρίνει εν πολλοίς τη στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι μας απέναντι στην Ελλάδα. Ελλάδα και Eurogroup ανανέωσαν ουσιαστικά το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο, όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε χθες ότι το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλές πτυχές του, ενώ -όπως επισήμανε- αναμένεται η έκθεση της τρόικας η οποία θα είναι έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου, και πρόσθεσε ότι η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.
Δεσμεύσεις 
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, το Eurogroup ζήτησε για το 2012 την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο επισήμανε ότι «μας αφήνουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, δεν είναι όμως όλα εύκολα. Θα δούμε τι μπορούμε να παρουσιάσουμε και τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις του (περασμένου) Μαρτίου». Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συζήτηση για τα μέτρα γίνεται τώρα και εξήγησε ότι μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα μέτρα για τα οποία μπορούν να πεισθούν και είπε ότι «είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις».
Προσπάθησε, μάλιστα, να εξηγήσει ποια θα είναι αυτά τα μέτρα τονίζοντας ότι «είναι δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις. Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα που να γίνουν αποδεκτά».
Ο υπουργός μετέφερε ότι κατά την εισήγησή του στο Eurogroup έδωσε έμφαση στην ύφεση και στο γεγονός ότι είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί. Είπε, πάντως, πως «είναι πιθανό να πιαστούν οι στόχοι για το έλλειμμα σε απόλυτους αριθμούς, αλλά δεν θα πιαστούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ» και αυτό, όπως εξήγησε, θα συμβεί εξαιτίας της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης.
Συμπλήρωσε ότι η πρόοδος είναι ήδη σημαντική και πως η συζήτηση γίνεται σε δύσκολη βάση. Διευκρίνισε, πάντως, ο Γ. Στουρνάρας, ότι στο Eurogroup δεν ετέθη επίσημα το θέμα της επιμήκυνσης. Και σημείωσε ότι «θα το θέσουμε όταν το πρόγραμμα μπει σε τροχιά», επισημαίνοντας πάντως ότι από πλευράς τους δεν υπάρχει καμία δέσμευση γι' αυτό.
Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών με τους συναδέλφους του υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για επιμήκυνση, αλλά χωρίς να δεσμεύονται για αυτό. Πρόσθεσε πάντως πως δύσκολα θα το δεχτούν, γιατί για την επιμήκυνση θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση από τα Κοινοβούλια και παράλληλα συνεπάγεται επιπλέον χρηματοδότηση. Πάντως, η ελληνική πλευρά θα θέσει ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν το θέμα της επιμήκυνσης και μάλιστα μετ' επιτάσεως, γιατί όπως σημειώνουν «αυτό είναι δίκαιο». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την επιμήκυνση αναμένεται η έκθεση της τρόικας για το κόστος της επέκτασης και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μεγάλη συζήτηση έγινε για την ικανοποίηση ταμειακών αναγκών έως το Σεπτέμβριο γιατί εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου και ανέφερε ότι «αναζητείται ενδιάμεση λύση».
Χρηματοδότηση 
Ειδική αναφορά υπήρξε και για το ενδεχόμενο ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Όπως σημείωσε «πρώτη μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, 31 δισ. ευρώ, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση (σ.σ. των τραπεζών)». Πρόσθεσε ότι όσο πιο πολλές αποκρατικοποιήσεις γίνουν τόσο λιγότερη λιτότητα χρειάζεται.
Τέλος, τόνισε πως το κλίμα σε προσωπικό επίπεδο ήταν καλό. «Υπάρχει καλή διάθεση αλλά πρέπει και εμείς να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: