Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες, έρχεται το ειδικό τέλος ακινήτων


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες, έρχεται το ειδικό τέλος ακινήτων

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες, έρχεται το ειδικό τέλος ακινήτων
Αντιμέτωπα με την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων θα βρεθούν σύντομα περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τις 24 Ιουλίου μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το τέλος θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή θα είναι σε ξεχωριστό έντυπο, θέμα το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες, σε σύσκεψη των παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, η αποστολή του τέλους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το εξοφλήσουν το τέλος σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες δόσεις.
Από το ειδικό τέλος ακινήτων αναμένονται έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, η τρόικα φαίνεται πως έχει πάψει να πιέζει ασφυκτικά για την αναπροσαρμογή τους, μετά τη μείωση που σημειώνεται στις αγοραίες τιμές, ενώ παραμένει ο σχεδιασμός για επέκταση του συστήματος σε περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα δεν εγείρεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, κίνηση με την οποία και ο ίδιος είναι αντίθετος, αφού θεωρεί ότι η αγορά είναι «παγωμένη», με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να έχουν πλέον προσεγγίσει τις αγοραίες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία αναπροσαρμογή που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: