Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Φθηνότερο το πετρέλαιο κίνησης, ακριβότερο το θέρμανσης


Φθηνότερο το πετρέλαιο κίνησης, ακριβότερο το θέρμανσης

Φθηνότερο το πετρέλαιο κίνησης, ακριβότερο το θέρμανσης
Στις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, η εξίσωση δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.
Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Για να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με μια πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία θα δημιουργηθούν τρεις γεωγραφικές ζώνες, με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία.
Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ύψος του επιδόματος θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Η παράμετρος των τετραγωνικών θα τεθεί, προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλα επιδόματα για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλα σπίτια.
Προκρίνεται συγκεκριμένα ο υπολογισμός 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, ενώ δεδομένο είναι ότι το επίδομα θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία. Το επίδομα στη συνέχεια θα πιστώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάθε Οκτώβριο, ώστε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να το έχουν ήδη προεισπράξει όταν έρθει η ώρα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: