Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» Μόνο ένας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»

Μόνο ένας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο

Μόνο ένας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο
Ενας φόρος στα ακίνητα και αναλυτικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου.
Φόρος στα ακίνητα: Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από έναν νέο προοδευτικό φόρο. Το σχέδιο που έχουν ήδη επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα καταργηθούν το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Στη θέση τους θα καθιερωθεί το νέο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.
Κατάρτιση περιουσιολόγιου και εφαρμογή ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες»: Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, πάνω από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε μία αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια να δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές. Στα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι να καταγραφεί πλήρως η περιουσιακή κατάσταση και το επίπεδο διαβίωσης όλων των φυσικών προσώπων και κυρίως οι δαπάνες τους για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας και τη διαβίωσή τους, ώστε οι φορολογικές αρχές να είναι σε θέση να συγκρίνουν το συνολικό ύψος τους με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο διάθεσης του δηλωθέντος εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: