Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερό φορολογικό σύστημα


Η ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερό φορολογικό σύστημα

Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο φορολογικός νόμος 4110/23.1.2013, ο οποίος μεταβάλλει σημαντικά το τοπίο σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ παράλληλα συστάθηκε επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, αφού διαβουλευθεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, θα επιχειρήσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η απλοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητά του προς όφελος των φορολογουμένων.
Τις λέξεις απλοποίηση, εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος τις έχουμε ακούσει πολλές φορές τους τελευταίους 38 μήνες, αλλά η έννοιά τους έχει αλλοιωθεί εν τοις πράγμασι από τους 8 αμιγώς φορολογικού περιεχομένου νόμους και τους 22 άλλους, με πολλές φορολογικού περιεχομένου διατάξεις, που ψηφίστηκαν στο ίδιο διάστημα, δηλαδή λόγω της αστάθειάς του.
Κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος ως προς τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, τόσο των εταιρικών κερδών όσο και του προσωπικού εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Είναι γεγονός ότι οι φορολογικές διατάξεις μεταβάλλονται συχνά ακόμη και πριν εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα συνέβη με τη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών με το Ν. 3842/2010 που άλλαξε με το Ν. 3943/2011, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα ιδιαίτερα δε στην επιχειρηματική κοινότητα.
Με το νέο φορολογικό νόμο και σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κερδών της διαχειριστικής χρήσης 2013 των νομικών προσώπων ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, κ.λπ.), ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη αυξήθηκε από το 20% στο 26%, ενώ αντίθετα ο συντελεστής παρακράτησης φόρου εισοδήματος στα διανεμόμενα κέρδη μειώθηκε από το 25% στο 10% μειώνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στο 33,03% από 39%. Αξιοσημείωτη όμως είναι η παράλληλη αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.), από το 17,34% στο 29,50% αν τηρούν απλογραφικά βιβλία ή στο 33,40% αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Θα παραμείνουν όμως έτσι ή θα αλλάξουν πάλι με τον αναμενόμενο την Ανοιξη φορολογικό νόμο; Μπορεί η επιχειρηματική κοινότητα να είναι σίγουρη πώς θα φορολογηθεί για τα κέρδη του 2013;
Η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η συνεχής μεταβολή του φορολογικού πλαισίου με κύριο σκοπό τη βραχυπρόθεσμη εξυπηρέτηση δημοσιονομικών αναγκών και την τόνωση των φορολογικών εσόδων, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα, οι οποίες δεν πρέπει να παραβλέπονται. Ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να τηρούν στάση αναμονής ως προς τις επιχειρηματικές τους κινήσεις εντός της χώρας ή ακόμη χειρότερα να στρέφονται σε αγορές άλλων χωρών με ευνοϊκότερο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα. Επιπλέον, κάθε άλλο παρά κίνητρο μπορεί να χαρακτηριστεί κατά τη διαδικασία επιλογής της χώρας μας ως τόπο εγκατάστασης δραστηριοτήτων από ξένους επενδυτές.
Οι συνεχείς μεταβολές του φορολογικού συστήματος εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών και τους αποθαρρύνουν από την ανάληψη νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων γιατί δεν μπορούν να γνωρίζουν το ύψος της συνολικής φορολογικής τους επιβάρυνσης, έτσι ώστε να προβούν σε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των επενδυτικών τους κινήσεων.
Ενα σταθερό φορολογικό σύστημα είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, γιατί θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός γενικότερα κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, το οποίο θα παρέχει στους επενδυτές την ασφάλεια για τη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: