Οι φόροι «γονατίζουν» την κτηματαγορά
Του Στέφανου Κυρίτση
Η κτηματαγορά καταρρέει και η κυβέρνηση μελετάει ολοένα και περισσότερους φόρους στα ακίνητα. Η έρευνα της KAΠA Research που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανάκαμψη της αγοράς στο προσεχές μέλλον. Ο ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. Ο ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη δυσκολία στο μέλλον. Πολλοί εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από φόρους και δάνεια.
Τι σημαίνει αυτό; Περαιτέρω πτώση στις τιμές της αγοράς. Ηδη ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που έχει στην κατοχή του είναι υψηλότερη από την πραγματική. Το μήνυμα, όμως, δεν φτάνει στην κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν διορθώνει τις αντικειμενικές αξίες αλλά ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα βάρη στα ακίνητα, όπως η επιβολή φόρου κατοχής στα αγροτεμάχια και η αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» των δήμων.
Τα ευρήματα από την έρευνα της KAΠA Research δείχνουν ότι η πτώση στις τιμές των ακινήτων θα συνεχιστεί, κάτι που έχει αρνητική επίπτωση τόσο στο ύψος των φόρων που αναμένει το Δημόσιο να συγκεντρώσει όσο και στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αν δεν μπει φρένο, σε λίγο οι δανειολήπτες θα σκέφτονται ότι τους συμφέρει περισσότερο να αφήσουν απλήρωτα τα δάνεια και η τράπεζα να κατασχέσει το ακίνητο, παρά να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις (σ.σ.: ήδη οι δανειολήπτες υφίστανται άλλο ένα χτύπημα από 1/1 /2013 μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα στεγαστικά δάνεια). Οι απαντήσεις των ιδιοκτητών είναι αποκαλυπτικές:
· Ηδη το 25% όσων έχουν στεγαστικό δάνειο δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τη δόση, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο προσεχές μέλλον. Αν σταματήσουν να εξοφλούνται τα μισά δάνεια, οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη ένα πακέτο ανακεφαλαιοποίησης. Ποιος θα το πληρώσει; Ακόμη και η ρύθμιση που υποτίθεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση εδώ και μήνες ελάχιστα θα βοηθήσει, καθώς οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης ουσιαστικά θέτουν εκτός τους περισσότερους δανειολήπτες.
·Συντριπτικό (82,7%) είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημίες ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία παρά να διαθέτει ιδιόκτητη. Ηδη ο ένας στους δύο (54%, για την ακρίβεια) δηλώνει ότι δεν έχει εισόδημα από τα ακίνητά του, με αποτέλεσμα να πληρώνει μόνο φόρους. Δηλαδή, τα μισά ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα παρά το γεγονός ότι το 80% των ιδιοκτητών εμφανίζονται να έχουν κάνει μείωση στο ενοίκιο που εισπράττουν.
· Οι 13 στους 100 δηλώνουν ανοιχτά ότι το ακίνητό τους έχει κάποια αυθαιρεσία. Ομως τουλάχιστον οι μισοί δεν έχουν μπει ακόμη στη διαδικασία «τακτοποίησης». Αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιολογεί και το γεγονός ότι παρουσιάζεται υστέρηση εσόδων και από το «μέτωπο» της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, παρά τις έξι αλλεπάλληλες παρατάσεις.
--------------------------------------------------------------------
«Πιθανόν να μειωθεί το ελληνικό χρέος το 2020»
«Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα του μαραθωνίου, αλλά το τελευταίο κομμάτι είναι το πιο δύσκολο, γιατί απαιτεί οικειοποίηση του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Γιορκ Ασμουσεν. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν υπάρξει «προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ετησιοποιημένη ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 124% το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου “κουρέματος”».
------------------------------------------------------------------------------
Deutsche Bank: Νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα
Μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα αφορά στον επίσημο τομέα, σημειώνει έκθεση της Deutsche Bank. Ο οίκος εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 4,2% το 2013, ενώ προειδοποιεί πως η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με ένα συνδυασμό γεγονότων, όπως περιορισμένες επενδύσεις, περιορισμένη ανάπτυξη, αλλά και εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Τέλος, οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν και για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα.
------------------------------------------------
Απώλειες εσόδων 600 εκατ. ευρώ
Στα 600 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο τις ετήσιες απώλειες εσόδων για το Dημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Με την εξίσωση του φόρου στο εμπόριο θέρμανσης και κίνησης εκτιμάται ότι οι απώλειες αυτές έχουν περιοριστεί περίπου στα 300 εκατομμύριa ευρώ και πιθανότατα αφορούν περιπτώσεις λαθρεμπορίας ναυτιλιακού καυσίμου που είναι αφορολόγητο. Σε σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας αποφασίστηκε να μην δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία εγκατάστασης συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης που εκπνέει στα τέλη Μαρτίου και παράλληλα να τοποθετηθούν συστήματα GPS στα πλοιάρια εφοδιασμού.
----------------------------------------------------------------------
Παράταση για απογραφή συνταξιούχων του ΟΑΕΕ
Eως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι οποίοι δεν απογράφηκαν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία. Η απογραφή μπορεί να γίνει είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ, ανάλογα με το πού υπάρχει ο λογαριασμός στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη για κάθε συνταξιούχο,ενώ μετά τις 15/2/2013 η απογραφή θα μπορεί να γίνεται μόνο στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Για τους περίπου 15.000 συνταξιούχους του Οργανισμού που δεν έχουν απογραφεί έως σήμερα έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.
http://www.6meres.gr/details.php?aid=47959
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου