Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φόρος από το πρώτο τ.μ. σε ακίνητα και αγροτεμάχια | Εφημερίδα των συντακτών

Φόρος από το πρώτο τ.μ. σε ακίνητα και αγροτεμάχια | Εφημερίδα των συντακτών


Φόρος από το πρώτο τ.μ. σε ακίνητα και αγροτεμάχια

Στόχος να εισπραχθούν τα 3 δις. ευρώ που θέλει η τρόικα. Πρόβλημα με τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας

Του Μάριου Χριστοδούλου

Φόρο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο είναι πολύ πιθανό να πληρώνουν από τον Σεπτέμβριο του 2013 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εισπραχθούν τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η τρόικα από την περιουσία των Ελλήνων.

Του φόρου δεν θα εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, αν και οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής έχουν «σκαλώσει» στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον υπολογισμό της αντικειμενικής τους αξίας. Σήμερα προβλέπονται 4 συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αυτών, που αν παραμείνουν θα οδηγήσουν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνεις ειδικά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται εντός Αττικής.

Για τον λόγο αυτόν επεξεργάζονται προτάσεις σταθεροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα αγροτεμάχια επί των οποίων θα επιβληθεί ο φόρος και οι οποίες θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή. Τη χθεσινή διακομματική υπό τον Γιώργο Μαυραγάνη απασχόλησε εκ νέου το θέμα του αφορολόγητου ορίου και συζητήθηκαν δύο σενάρια:

1. Το πρώτο που παρουσιάστηκε ως το πιο επικρατέστερο προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο και επιβολή φόρου από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Εκτιμάται ότι έτσι θα μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα από τους φόρους στα ακίνητα που θα είναι αυξημένα κατά 750-800 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστές που θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ίσως και από μόλις 0,05%. Αυτό σημαίνει ότι για μικροϊδιοκτήτες θα επιβληθεί φόρος ύψους 20-50 ευρώ ετησίως.

2. Το δεύτερο και συνάμα -ηπιότερο- σενάριο προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ. Ωστόσο οι συντελεστές που θα ισχύσουν θα είναι υψηλότεροι.

Για τα ακίνητα των Νομικών Προσώπων έχει προταθεί η φορολόγησή τους να μη γίνει με τους τρεις συντελεστές που επιβάλλονται σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (εμπορικά κ.λπ.). Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της αντιμετώπισης των ακινήτων που βρίσκονται σε Βιομηχανικές Περιοχές, σε «χαρτοφυλάκια» Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και αυτά που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα από την εκμετάλλευσή τους.

Εφόσον στην επόμενη διακομματική δεν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το αφορολόγητο και τα αγροτεμάχια τότε το θέμα θα περάσει στον Γιάννη Στουρνάρα και μετά στους πολιτικούς αρχηγούς.
29/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: