Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τον Μάρτιο- Αυξήσεις στην Περιφέρεια, πτώση στα αστικά κέντρα


Νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τον Μάρτιο- Αυξήσεις στην Περιφέρεια, πτώση στα αστικά κέντρα

Του Κωστή Πλάντζου
Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως ζητά η Τρόικα,  μετά από 6 χρόνια που παρέμεναν «παγωμένες», βάζει τώρα ως στόχο η κυβέρνηση.  
Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 6μελής ομάδα εργασίας, για την μελέτη και την υποβολή εισηγήσεων σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Στην ομάδα εργασίας μετέχουν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονταν τα θέματα φορολόγησης των ακινήτων και θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.
Με το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η Τρόικα ευελπιστεί σε αύξηση εσόδων από φόρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ (20% μεσοσταθμικά). Οι αυξήσεις όμως θα είναι σε ορισμένες περιοχές πολλαπλάσιες, καθώς σε άλλες θα πρέπει να μειωθούν για να προσεγγίσουν τις πραγματικές που κατέρρευσαν λόγω της κρίσεως στην κτηματαγορά.
Μεγαλύτερες αυξήσεις εκτιμάται πως θα επιβληθούν στην ελληνική περιφέρεια, όπου οι τιμές δεν είχαν «φουσκώσει» υπέρογκα πριν το 2008 και, ως εκ τούτου, δεν κατέρρευσαν θεαματικά όπως στην Αττική, το νομό Θεσσαλονίκης ή άλλα μεγάλα αστικά και πυκνοδομημένα κέντρα της χώρας.
http://www.newmoney.gr/article/1957/nees-antikeimenikes-times-ton-akiniton-ton-martio-ayxiseis-stin-perifereia-ptosi-sta

Δεν υπάρχουν σχόλια: