Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΤΕ, ΕΕΤ, ΥΠΟΙΚ Aσφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα Aσφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΤΕ, ΕΕΤ, ΥΠΟΙΚ

Aσφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Aσφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα
Της Έφης Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και δεν πρόκειται να υποστούν κανένα «κούρεμα».
Αυτό υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών το υπουργείο Οικονομίας.
«Η αναχρηματοδότηση των τραπεζών στην Ελλάδα έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με 50δισ ευρώ από την δανειακή σύμβαση. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία βρίσκεται στην τελική της φάση. Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου «κουρεύτηκαν« για να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας Ελλάδος και της ΕΕΤ.
Ωστόσο τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στην Κύπρο με τις αποφάσεις του Eurogroup, -αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουν-, βάζουν σε σκέψεις εκατομμύρια αποταμιευτών κυρίως στα κράτη του «ευπαθούς» ευρωπαϊκού νότου.
Και εγείρονται ερωτηματικά για τις «ανασφάλιστες» καταθέσεις, δηλαδή για τα ποσά που είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το τέλος του 2015.
Η εγγύηση αυτή προβλέπεται ρητά από την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα την εγγύηση των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά τράπεζα-, την παρέχει το ΤΕΚΕ (δηλαδή το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).
Τα εύλογα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους καταθέτες είναι:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μου σε τράπεζες στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι απολύτως ασφαλείς. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν «κουρεύονται», ασχέτως αν η τράπεζα είναι ελληνική ή ξένη.
Αυτό ισχύει για όλες τις καταθέσεις που βρίσκονται στα υποκαταστήματα των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών (Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας), οι οποίες από χθες ανήκουν στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπει και στην Ελλάδα πλαφόν στο ύψος της ημερήσιας ανάληψης από τα ΑΤΜ, όπως έγινε με τις τράπεζες στην Κύπρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ. Ακόμα και τις προηγούμενες μέρες που οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ήταν κλειστές, τα ΑΤΜ εφοδιάζονταν διαρκώς με ρευστό και οι καταθέτες μπορούν να σηκώσουν χρήματα σε καθημερινή βάση (ανάλογα με το διαθέσιμο υπόλοιπο τους).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και πότε ισχύει αυτή η κάλυψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τις εγγυάται το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, το οποίο έχουν συστήσει οι τράπεζες και ενεργοποιείται σε περίπτωση που «σκάσει» μία τράπεζα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΤΕΚΕ εγγυάται όλες τις καταθέσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι και τις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι δεν καλύπτει το ΤΕΚΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν καλύπτει τα repos αφού εξαιρούνται από την έννοια των καταθέσεων, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών όπως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, swaps.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
«Όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, ανεξαρτήτως ποσού και είδους κατάθεσης», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σταύρος Λεκάκος και συνεχίζει: Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο από το ευρωσύστημα».
«Οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες στην χώρα μας είναι απολύτως διασφαλισμένες» σημειώνει ο επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής κ. Γιάννης Γαμβρίλης και υπογραμμίζει: Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας εγγυάται τόσο την σταθερότητα της οικονομίας, όσο και την ασφάλεια των καταθετών.
Κύκλοι της Τράπεζας Ελλάδος αναφέρονται στον καταλυτικό ρόλο της κεντρικής τράπεζας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, την ώρα που στην Κύπρο οι καταθέτες υπέστησαν «κούρεμα» και «πάγωμα» των καταθέσεων τους για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Η ΤτΕ σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διαφύλαξε τις καταθέσεις των πολιτών και στις τρεις κυπριακές τράπεζες, με την μεταφορά τους κάτω από την ομπρέλα της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση τους από την ελληνική τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό «μονώθηκε» και «περιχαρακώθηκε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον κυπριακό κίνδυνο.
Και επισημαίνουν πως το Eurogroup ανέφερε ρητώς ότι δεν θα υποστούν «κούρεμα» οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αντίθετα για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τάχθηκε υπέρ της πώλησης του ελληνικού δικτύου των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό τραπεζικό όμιλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: